Kripto
StoryEditor

XRP porastao 20 posto nakon nagodbe sa SEC-om od 125 milijuna dolara

08. Kolovoz 2024.

Cijena XRP-a porasla je 20 posto u srijedu nakon što su sudionici na tržištu proslavili razvoj tužbe američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) protiv izdavatelja tokena Ripple Labs. 

U presudi od 7. kolovoza, okružna sutkinja Analisa Torres naredila je Ripple Labsu da plati građansku kaznu u iznosu od 125 milijuna dolara i postavila trajnu zabranu tvrtki, zabranjujući bilo kakvo daljnje kršenje američkih zakona o vrijednosnim papirima. 

Iznos koji je Ripple dužan platiti daleko je manji od dvije milijarde dolara koje je prvotno predložio SEC, ali znatno veći od 10 milijuna dolara za koje je Ripple tvrdio da bi trebala biti najveća kazna. 

Ipak, tržišni sudionici i ključni dionici shvatili su smanjenu kaznu kao pobjedu, a cijena XRP-a porasla je 20 posto na 0,63 dolara. Podaci s Coinmarketcapa pokazuju da je volumen trgovanja za XRP porastao 254 posto u posljednja 24 sata na oko 5,3 milijarde dolara u vrijeme pisanja. 

SEC je tužio Ripple Labs u prosincu 2020., optuživši Ripple za prodaju neregistriranih vrijednosnih papira putem prodaje XRP-a i navodeći da su rukovoditelji Ripplea prikupili više od 1,3 milijarde dolara prodajom digitalne imovine. 

- SEC-ova besmislena kampanja protiv nas konačno je gotova. Nadajmo se da će ovo okončati rat ove administracije protiv kripta - napisao je suosnivač Ripplea Chris Larsen u objavi na X-u. 

- Ovo je pobjeda za Ripple, industriju i vladavinu prava. Smetnje SEC-a protiv cijele XRP zajednice su nestale - rekao je izvršni direktor Ripplea, Brad Garlinghouse

12. rujan 2024 16:00