Tvrtke i karijere
StoryEditor

Prihvaćen predstečaj za Požgaj, gasi se Tehnikina tvrtka, propada i drugi Soboli

16. Ožujak 2020.
Nikola Požgaj, direktor Požgaja

Prihvaćen je predstečajni sporazum za tvrtku POŽGAJ iz Velikog Bukovca koja ima dugove od 129,4 milijuna kuna. Tvrtka je u vlasništvu MASSIVE HOLDINGA Zdravka Požgaja, i matična je tvrtka POŽGAJ GRUPE s 500 zaposlenih. Ministarstvo financija pristalo je na otpis 30 posto dugova (25,8 milijuna kuna, od čega je dug Porezoj upravi 7,1 milijuna kuna), a ostatak od 18,1 milijun kuna otplatit će se u roku od pet godina s kamatom od 4,5 posto nakon počeka od godine dana. Potraživanja ostalih vjerovnika isplatit će se bez otpisa za deset godina, nakon tri godine počeka uz kamatu od tri posto. Najveći vjerovnici su HPB (30,3 milijuna kuna), SOCIETA PER LE GESTIONE ATTIVITA – SGA S.P.A. (16,8 milijuna kuna), OTP BANKA (13,6 milijuna kuna), HBOR (12,2 milijuna kuna i PODRAVSKA BANKA (6,9 milijuna kuna).

Istovremeno je otvoren i zatvoren stečajni postupak nad TEHNIKINOM tvrtkom TP-PROJEKTIRANJE, koja je bila u blokadi zbog 3,8 milijuna kuna neplaćenih potraživanja.

Zaključen je skraćeni stečajni postupak nad ugostiteljskom tvrtkom SOBOLI iz Sobola (Čavle), koja će biti izbrisana iz Sudskog registra s gotovo 700 tisuća kuna poreznog duga (oko čega se vodio sudski spor). Ova tvrtka dijeli samo naziv s tvrtkom SOBOLI iz Zagreba, u kojoj je Tomislav Karamarko bio predsjednik Uprave od veljače 2003. do prosinca 2004., koja je kasnije promijenila naziv, a u svibnju 2015. izbrisana je iz Sudskog registra. Ovaj drugi SOBOLI koji propada osnovala Željka Stašić početkom 2018. Te je godine uz 24 zaposlena ostvareno 10,2 milijuna kuna prihoda i iskazano je tri milijuna kuna dobiti. Račun je blokiran 21. listopada prošle godine, tvrtka se našla na listi neisplatitelja plaća, zbog čega je vlasnica, direktorica, ali i zaposlenica kojoj tvrtka duguje plaću, pokrenula zahtjev za pokretanje stečajnog postupka.

Zaključen je skraćeni stečajni postupak za MATAR PROMET Mustafe Matara, koji je bio otvoren zbog duga od 314 tisuća kuna. Račun na taj iznos bio je blokiran od svibnja 2019., a u listopadu se tvrtka našla na listi poreznih dužnika sa ukupno 544 tisuća kuna. Taj dug država će morati otpisati jer tvrtka nije imala imovine, i bit će izbrisana iz Sudskog registra.

24. travanj 2024 22:05