Klub izvoznika
StoryEditor

Odašiljači i veze: U planu smanjenje digitalnog jaza između urbane i ruralne Hrvatske

24. Srpanj 2021.
Mate Boticafoto Ratko Mavar

Sredinom iduće godine Odašiljači i veze (OIV) počet će graditi nacionalnu agregacijsku širokopojasnu infrastrukturu sufinanciranu nepovratnim europskim sredstvima. Za taj projekt čija se realizacija očekuje potkraj 2025. na planiranim je trasama iskazan velik komercijalni interes. Međutim, kako je istaknuo član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica u intervjuu za Jutarnji list, projekt će obuhvatiti i područja na kojima nema komercijalnog interesa.

– Cilj je uvođenje infrastrukture širokopojasne mreže sljedeće generacije širokog opsega u prigradska i ruralna područja Hrvatske, što će donijeti socijalnu i ekonomsku dobrobit tamošnjim stanovnicima i poslovnim subjektima. Tako će se osigurati i potaknuti razvoj širokopojasnog pristupa i mreža vrlo velikog kapaciteta, uključujući i gradnju pasivne svjetlovodne infrastrukure potrebne za 5G ondje gdje je slab komercijalni interes za uvođenje takve mreže – najavio je Botica veliki projekt od kojega će profitirati građani, poslovni subjekti, ali i javne ustanove s područja obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i slične koje će korisnicima u ciljanim naseljima ponuditi digitalne usluge.

Tako će se, napominje, smanjiti digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja Hrvatske. Unatoč tomu što je pandemija utjecala na tempo aktivnosti, ne očekuju se odgode u provedbi tog projekta koji bi trebao pridonijeti revitalizaciji gospodarstva nakon krize. 

23. travanj 2024 04:18