Lidertrend
StoryEditor

Što je vaxinista - trend nastao kao nusprodukt pandemije

17. Lipanj 2021.
Ovakvo ponašanje podsjeća na kupovinu promotivnih proizvoda i odjeće nakon koncerta - pokušaj da se materijaliziraju određeni trenuci u životu kako ne bi otišli u zaborav, ali i kako bi kupac izrazio svoj stav o nekoj gorućoj temi kakva je i cijepljenje

Da su ljudi čudne biljke, potvrđuje još jedan potrošački trend nastao kao nusprodukt pandemije. Korisnici društvenih mreža ga zovu 'vaxinista' - kombinacija riječi 'fashionista' i 'vaccine' (cjepivo), a opisuje a) cijepljene osobe koje su, usput budi rečeno, objavile selfie nakon cijepljenja; b) osobe koje nose odjeću s natpisima poput 'vaccinated' (cijepljen) ili 'pfizer pham'; c) osobe koje javno izražavaju preferenciju prema određenom cjepivo pa su tim Moderna, Pfizer ili tim Astra te d) osobe koje skupljaju/kupuju farmaceutsku memorabiliju.

Potonje posebno iznenađuje širu javnost, ali i farmaceutske kompanije koje su odjednom otkrile posve novu nišu - vaccination-merch ili promotivne proizvode za 'vaxiniste'.

Čista zabava

Kako piše magazin Guardian, posljednjih mjeseci eBay bilježi porast proizvoda koji imaju nekakve veze s farmaceutskim kompanijama koje su proizvele cjepiva. Pa tako držači za papir ili kemijske olovke s s logotipom AstraZenece dosežu cijenu od 50 do 150 funti.

Aukcija laboratorijske uniforme iz Pfizera počela je s cijenom od 196 funti, dok je, recimo, majica s logotipom konferencije Disneyland Pfizer imala početnu cijenu od 144 dolara. Također, golem je interes i za novine s viješću da je cjepivo gotovo koje se prodaju po cijeni od cca 40 funti. Kako je profesor i psiholog specijaliziran za potrošačke navike na UCL-u, Dimitrios Tsivrikos kazao novinarima Guardiana, pandemija je potrošače ubacila u sakupljačko raspoloženje, a mnogi su uvjereni da će određenim predmetima za desetak godina značajno porasti vrijednost. Svojom kupovinom, kaže, dobivaju osjećaj kontrole, a ponekima i pomaže da se nose s teškom situacijom.

Također, ovakvo ponašanje podsjeća na kupovinu promotivnih proizvoda i odjeće nakon koncerta - pokušaj da se materijaliziraju određeni trenuci u životu kako ne bi otišli u zaborav, ali i kako bi kupac izrazio svoj stav o nekoj gorućoj temi kakva je i cijepljenje. Platforma Etsy je pak zabilježila oko 25 tisuća pretraživanja T-shirta, bedževa, znački, kapa ili privjesaka sa sloganima i natpisima koji tematiziraju cijepljenje te na taj trend gleda iz pozitivnog rakursa i bez puno filozofije - ljude, naprosto, takve stvari zabavljaju.

20. travanj 2024 09:56