Hrvatska
StoryEditor

10 razloga zbog kojih je Hrvatska rentijerska država

09. Prosinac 2020.

Upoznala sam prije desetak godina mladog poduzetnika koji je netom prodao jednu obiteljsku tvornicu i kupio u metropoli nekoliko stanova. Odlučio je živjeti hrvatski san. Na taj način mogao se posvetiti svom omiljenom hobiju od kojeg u Hrvatskoj nikad ne bi preživio, dok je 'lovica' svaki mjesec 'kapala' od rente. Može li se njega za išta kriviti? Ne želimo li svi raditi ono što volimo i od toga pristojno živjeti? Želimo, ali većina nas to ne može. Iznimke valja tražiti u hrabrim poduzetničkim inicijativama i primjerima rijetkih priča o gospodarskom uspjehu, međutim kad čovjek počne slušati s kojim se sve problemima poduzetnici susreću, lako se obeshrabriti. Krivce ne treba tražiti u individualnim snovima i željama već u duboko ukorijenjenim anomalijama u vođenju državne i gospodarske politike. Kao rezultat, Hrvatska se pretvorila u naciju rentijera. A tko najbolje i najviše živi od rente? Vlasnici nekretnina, kako naslijeđenih, tako i novostečenih.

Iznajmljivanje apartmana trenutno je najmanje oporezovani vid ekonomske aktivnosti u zemlji i stoga ne čudi da se ovom djelatnosti bavi preko 100 tisuća građana.

Pod udarom mahnitog širenja privatnog smještaja, cijela obala je postala velika rentijerska i apartmanska zona, a ista poslovna logika sada se pomalo preljeva i na poljoprivredu, u kojoj je isplativije iznajmiti ili zakupiti zemljište nego ga kupiti pa i obrađivati. 

Porez na dohodak od plaće je znatno veći od poreza na najam nekretnine. Upravo u toj razlici rentijer pronalazi svoj ulagački motiv te ostvaruje svoje zadovoljstvo. Zbog visoke porezne presije na tržištu država često potiče rentijerske aktivnosti, a u biti bi trebala potencirati razvoj poduzetništva.

U nastavku donosimo 10 razloga zbog kojih je Hrvatska rentijerska država, a kome je u interesu status quo, tko se sve bavi rentijerstvom u ovoj državi, zbog čega smo nacija rentijera i gdje nas to može dovesti u budućnosti pročitajte u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

  1. Po broju nekretnina po stanovniku Hrvatska je na drugom mjestu u Europi (skoro 90 posto stanovnika posjeduje vlastite nekretnine)
  2. Živi od turizma
  3. Porez na dohodak od plaće je znatno veći od poreza na najam nekretnine
  4. Nedostatak poduzetničke klime i prilika za dostojan život od rada
  5. Rentijerstvo je porezno najmanje opterećeno u odnosu na druge djelatnosti
  6. Raste potražnja za zakupom i vrijednost poljoprivrednog zemljišta
  7. Cijene nekretnina su stabilne
  8. Niska razina financijske pismenosti kao alternativnih ulaganja
  9. Njeguje se filozofija koja zagovara lak način življenja, uz što manju količinu rada
  10. U velikom dijelu zemlje ljudi nemaju od čega drugoga živjeti
15. travanj 2024 01:12