Hrvatska
StoryEditor

Tisuće malih poduzetnika neće moći dobiti pomoć od države jer su direktori! 

20. Ožujak 2020.
Andrija Klarić

Andrija Klarić, vlasnik teretane za sportsku rekreaciju 'Quantum premium gym' objavio je u Facebook grupi Inicijativa 'Glas poduzetnika' post u kojem se pita je li hrvatska Vlada zaboravila male i mikro poduzetnike koji su morali zatvoriti svoje tvrtke zbog aktualnog širenja zaraze.

U toj Facebook grupi piše da mu je knjigovođa rekao kako za njega kao direktora vlastite tvrtke nema potpore kao za one zaposlenike koji su morali ostati kod kuće, a što im je Vlada omogućila. Međutim, on se, u razgovoru za Lider, pita zašto Vlada, ako već to vrijedi za zaposlenike, nije vodila računa o tome da mnogi vlasnici teretana, kafića i drugih djelatnosti u kojima su jedini zaposleni i koji su morali privremeno zatvoriti svoje tvrtke, nemaju mogućnost da dobiju državnu potporu.

   

- Vlada bi morala znati da ima nas poduzetnika mnogo od čije zarade ovisi egzistencija obitelji. U mom slučaju ne ostvarujem više prihod u ožujku, a tek moram sebi isplatiti plaću za veljaču. Ne mogu ni na burzu jer imam tvrtku, a da stvar bude i gora, prostor za teretanu sam unajmio od privatne osobe, plaćam i najam za stan, i sad možete misliti u kakvoj su situaciji ljudi kao ja – veli Klarić.

On ne tvrdi da svima treba pomoći jer postoje poduzetnici koji, barem određeno vrijeme mogu izdržati udar ove krize, no Vlada bi trebala smisliti mehanizme da se pomogne samozaposlenim osobama kojima je ovakva situacija neizdrživa. Taj diplomirani ekonomist (MBA) te 'osposobljeni Fitness i Body Building trener s još ponešto završenih vjestina' (kako je naveo u postu), posebno je rezigniran jer kao dragovoljac domovinskog rata, ranjavan, nije uzeo penziju niti bilo kakvu povlasticu na koju ima pravo jer je, kaže branio 'državu i obitelj iz patriotskih razloga'. Sada od te iste države, od koje ništa nikad nije tražio, ne može očekivati pomoć, kao i mnogi slični njemu.

Na kraju razgovora podsjeća nas na riječi koje je objavio na Facebooku – da je zaključak slijedeći: 'Ako se brineš sam za sebe na otvorenom tržištu i nisi na nečijem budžetu (pogotovo ne državnom), od države nećeš dobiti ništa. STOGA BUDI PAMETAN I BUDI NA NEČIJEM BUDŽETU, PO MOGUĆNOSTI DRŽAVNOM, I DOBIT ĆEŠ ŠTO GOD ŽELIŠ, PA TAKO I MOĆ DA UBIJEŠ OVAKVE KAO JA!'

19. travanj 2024 03:16