Hrvatska
StoryEditor

Investiranje VS. trgovanje (2) – koje su razlike?

17. Veljača 2022.
Piše: Tomislav Kamenečki, FIMA Plus

Prošli tjedan pisali smo o investiranju i njegovom pristupu. U ovom ćemo se članku osvrnuti na trgovanje.

Trgovanje / Trejdanje/ Trading

Trgovanje uključuje češće transakcije i mnogo aktivniji pristup financijskim tržištima, kao što su dionice, robe, valutni parovi ili kriptovalute.  Cilj trgovaca je postići profit veći od investitora. 

Dok se investitori mogu zadovoljiti godišnjim prinosima od 10 posto do 15 posto, profesionalni trgovci mogu ostvariti profit od 10 posto i više posto mjesečno. Dobit od trgovanja ostvaruje se kupnjom po nižoj cijeni i prodajom po višoj cijeni u kratkom vremenskom razdoblju. Trgovci mogu zaraditi i na padu cijene, tj. profit od trgovanja može se ostvariti prodajom po višoj cijeni i kupnjom po nižoj cijeni (poznatoj kao 'kratka prodaja', eng. 'Short SELL') kako bi se profitiralo na tržištima u padu. To je još jedna vrlo bitna razlika, trgovci mogu zarađivati na tržištima koja padaju. Investitori nemaju tu mogućnost, njihov portfelj gubi na vrijednosti kada cijene padaju.

Trgovci nastoje ostvariti profit unutar određenog vremenskog razdoblja i često koriste zaštitne naloge za zaustavljanje gubitka (tzv. STOP LOSS nalozi) kako bi zatvorili negativne pozicije na unaprijed određenoj cijeni. Trgovci više koriste alate tehničke analize, kao što su pokretni prosjeci, linije trenda te razni indikatori i oscilatori kako bi pronašli optimalne postavke trgovanja.

Stil trgovaca odnosi se na vremenski okvir ili razdoblje držanja u kojem se kupuje ili prodaje. Trgovci općenito pripadaju jednoj od četiri kategorije:

       • Pozicijski: Pozicije se drže mjesec dana i duže. Ova kategorija trgovaca je najbliža razmišljanju investitora jer ima        dugoročan pogled na tržište.

       • Swing: Pozicije se drže nekoliko dana do tjedana.

       • Dnevni (Intraday):Pozicije se otvaraju i zatvaraju tijekom istog dana.

       • Skalper: Pozicije se drže nekoliko sekundi do minuta. Dnevno se otvara veliki broj pozicija, kratkih po vremenskom        trajanju.

Parametari koji utječu na stil trgovanja uključuje vrijeme koje se može posvetiti trgovanju, veličini računa, razini iskustva u trgovanju, osobnost te toleranciji na rizik.

Trgovanje CFD-ovima oduzima mnogo više vremena i stresnije je u usporedbi s investiranjem. U slučaju investiranja možete se jednostavno opustiti, bez kupnje ili prodaje mjesecima ili godinama.

Jedan od najpoznatijih svjetskih trgovaca na financijskim tržištima je George Soros, koji je svoje bogatstvo zaradio na bezbrojnim pozicijama u trgovanju. Legendarni i najpoznatiji trejd je napravio otvarajući Sell poziciju protiv britanske funte (otvarao je poziciju računajući na pad cijene GBP-a). U jednom trejdu zaradio je više od 1 milijarde USD.

Kada cijena dionice raste, i trgovac i investitor imaju zadovoljni smiješak. Ali, što kada ulaganja ne idu po planu? Ljudi su skloni pomiješati pristup investiranju s pristupom trgovanju i tada se događaju najveće greške i donose panične odluke. Kako reagiraju trgovci nasuprot investitora?

Pretpostavimo da cijena vrijednosnice počinje padati. Kao trgovac, imate plan kako spriječiti da mali gubitak postane veliki.  Niste emotivno vezani za vrijednosnice  i  rješavate ih se u određenom trenutku. U skladu s planom trgovanja i rizika. I to je točno što bi trgovci trebali činiti. Bez puno razmišljanja!  Kada cijena pada trgovci otvaraju Sell pozicije koje zatvaraju kada cijena počinje rasti. I ponovno kupuju iste vrijednosnice kada cijena počne rasti!

Investitori, za razliku od trgovaca, ne razmišljaju od prodaji vrijednosnica kada cijene padnu, već vjeruju u fundamentalne osnove i da će se cijena na kraju oporaviti.

Bez obzira na to koja je strategija bolja, trebali biste odabrati jednu i držati je se.

Zaključak

Zajedničko investitorima i trgovcima jest želja za zaradom, samo je vremenski okvir drugačiji. I jedni i drugi moraju imati plan! I držati ga se! 

Trgovci  koriste tržišne uvjeta da uđu ili izađu iz svojih pozicija  u kratkom vremenskom razdoblju, ostvarujući manji, ali češći prinos. Nasuprot tome, investitori teže prinosima tijekom dugog razdoblja kupnjom i držanjem vrijednosnica.

Razlika u razmišljanju i provedenim aktivnostima između trgovaca I investitora je ogromna i odluka čime ćete se baviti treba odgovarati vašoj osobnosti, sposobnostima i vještinama. Preporuka je – ako nemate znanja i vremena za svakodnevno analiziranje tržišta i trgovanje, držite se dugoročnog investiranja.

19. travanj 2024 08:32