Hrvatska
StoryEditor

EU: Postignut dogovor o kolektivnoj zaštiti potrošača

23. Lipanj 2020.
Zaštita potrošača
Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u ponedjeljak kasno navečer politički dogovor o prijedlogu direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.

Pregovori koji su započeli u ponedjeljak popodne trajali su više od osam sati. Postignuti dogovor još moraju potvrditi i Vijeće i Parlament.

Nova direktiva osigurat će potrošačima mogućnost kolektivnih tužbi zbog povreda prava Unije kojima bi mogli tražiti pravnu zaštitu, poput odštete, povrata plaćenog iznosa, popravak ili zamjenu ili raskid ugovora. Europska komisija je još u travnju 2018. godine predložila nekoliko zakona za poboljšanje zaštite potrošača, koji, između ostaloga, predviđaju mogućnost kolektivne zaštite podnošenjem zajedničkih tužbi.

Primjerice, u slučaju kao što je Dieselgate, žrtve nepravednih trgovačkih praksi, kao što je zavaravajuće oglašavanje proizvođača automobila koji ne poštuju regulatorni okvir Unije za homologaciju vozila ili zakonodavstvo o zaštiti okoliša, mogli bi dobiti pravni lijek zajednički u okviru reprezentativnog postupka predviđenog ovom Direktivom. Takva zajednička pravna zaštita prije nije postojala u pravu Unije.

Trenutačno je u 19 zemalja članice moguće podnijeti udružne tužbe, ali takva mogućnost do sada nije postojala na razini EU-a.
Prema dogovorenom kompromisu, svaka država članica morat će odabrati najmanje jedno tijelo, poput organizacija za zaštitu potrošača, koje posluje neprofitno i ispunjavaju stroge kriterije, a nadzire ih javno tijelo. To tijelo moći će pokrenuti kolektivnu tužbu u ime skupine potrošača. Kriteriji za odabir tih tijela razlikovat će se prema tome hoće li se baviti nacionalnim ili sveeuropskim slučajevima.

Kako bi se izbjegla opasnost od zlouporaba, zlonamjernog ili neutemeljenog parničenja, predviđeno je da strana koja izgubi spor snosi troškove postupka. Mogućnosti udružnih tužbi predviđene su u slučaju povreda prava EU-a u pogledu zaštite podataka, putovanja, uključujući prava putnika u zračnom i željezničkom prometu, turizma, energije, telekomunikacija, okoliša i zdravlja.

Zemlje članice su odustale od svog zahtjeva da se iz direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača izuzmu prava putnika u zračnom i željezničkom prometu.

17. travanj 2024 16:44