Hrvatska
StoryEditor

Goran Litvan: Rad nedjeljom - Trgovačkom dogovoru o dežurnim trgovinama treba mala pomoć države

23. Studeni 2019.

Novo miješanje blagdanskih karata, kao i posljednji 'radni' 18. studenoga aktualizirali su rad nedjeljom. Pevec u Vukovaru nije radio ovog ponedjeljka kako bi zaposlenici mogli odati počast žrtvama. Tog dana nisu radile ni Jyskove trgovine u cijeloj Hrvatskoj, doduše, zbog zajedničkoga godišnjeg regionalnog druženja zaposlenika. Radile su samo dvije trgovine 'u sklopu trgovačkih centara čija politika ne odobrava zatvaranje trgovina dok traje radno vrijeme centra' (u ovom slučaju Arene i City Centera).

Dakle, trgovci katkad mogu odustati od rada nedjeljom i blagdanom. To je mali korak za čovječanstvo, ali velik za domaće tržište rada.

Dosad su sve rasprave o radu nedjeljom završavale na državnom arbitriranju, i nikad nije uspijevalo. Možda je došlo vrijeme da se o tome dogovore sami trgovci. Stariji se sjećaju da su nekad nedjeljom u svakome gradu bile otvorene 'dežurne trgovine', što se tada propisivalo 'odozgo'. Ali, zašto se sad sami trgovci (i developeri) ne bi mogli dogovoriti 'odozdo'? Što bi se dogodilo da od desetak velikih (i još desetak manjih) trgovačkih centara u Zagrebu svake nedjelje rade samo dva ili tri?

Trgovina zatvorena nedjeljom ne znači da ja tog dana neću jesti niti ću zbog toga hodati gol i bos. Svu robu široke potrošnje, od tehnike i zabavne elektronike do odjeće, obuće, posteljine i svega što se u trgovačkim centrima nudi kupovat ću subotom ili pak nedjeljom u 'dežurnome' dućanu/centru. Iznimka od tog dogovora mogli bi biti šopingholičarski prosinac i turistički mjeseci za gradove uz more.

Takav trgovački dogovor donio bi saldo oko 'pozitivne nule', eventualno uz malu pomoć 'odozgo'. A ta pomoć mogla bi se ubaciti u Zakon o radu, koji sad propisuje samo da za rad nedjeljom ili blagdanom 'radnik ima pravo na povećanu plaću'. Povećanje se regulira kolektivnim ugovorima, pravilnicima i ugovorima o radu te drugim internim aktima. Primjerice, sindikati su u trgovini izborili dodatak od 35 posto za rad nedjeljom i 50 posto blagdanom. Država bi mogla povećavati taj dodatak za trgovce – na 100 posto, pa na 150 posto, ako treba i na 200 posto… Sve dok visokoprofitna radna nedjelja trgovačkim lancima ne postane preskupa. Tako bismo se bar malo približili Austriji, koja nam je uzor u koječemu, pa i u turizmu, a ondje nikomu ne pada na pamet da otvori dućan u nedjelju.

19. travanj 2024 02:43