Hrvatska
StoryEditor

Hana Limić (Q agency): Ako se mijenja tehnologija, moraju se mijenjati i developeri

14. Svibanj 2021.
Hana Limić

Hana Limić zaposlena je kao backend developer u softverskoj agenciji Q već više od pola godine. Kako ima mogućnost raditi 'remote", od kuće, trenutno smo je uhvatili u SAD-u. S njom smo razgovarali o developerskom poslu i kako se postaje developer, a prvo smo je pitali kako bi objasnila nekome tko nije iz njene branše što ustvari radi, pa je Hana povukla sljedeću paralelu.

-  Kad gradite kuću ono što je najbitnije je napraviti dobre temelje, zidove i krov, jel' da? To radi backend developer prilikom izrade aplikacije. Jer kad je potres fasada pada, boja je napukla, prozori razbijeni itd. ali struktura će uvijek ostati osim ako je loše napravljena. Zato je ovaj posao dosta važan.

Kako ste i kada shvatili da želite raditi u IT-ju, a kako ste se kasnije specijalizirali za posao developera?

Od malih nogu sam ozbiljno shvatila obvezu da pobijedim mlađeg brata u svakoj igrici, i time ga naučim kako funkcionira okrutni svijet. U tom procesu sam zavoljela tehnologiju. Također, mama mi je Kineskinja, pa ima tu i genetike (nije rasizam ako ja to kažem).

Kako se danas razlikuje dobar developer od prosječnoga ili natprosječnoga? 

Osim znanja i iskustva bitan je rad i upornost, kao i u svakom poslu. U mom iskustvu, također je vrlo bitna i motivacija da se stvari odrade kako treba. Kao developer, često imate priliku napraviti nešto brže, zamaskirati grešku, provući se i ostaviti glavobolju osobi koja će u budućnosti koristiti vaš kod. To je svakako loša praksa. Također, mislim da posao developera ne završava na kraju njegovog koda; komunikacija s kolegama, klijentima, i određena doza fleksibilnosti su kvalitete koje su u developerskom svijetu važne, suprotno nekim mišljenjima.

Koliko vam je bitna plaća, a koliko 'perks' na radnom mjestu?

Plaće developera su definitivno iznadprosječne za hrvatske standarde, ali iznos plaće nije uvijek presudna stvar. U mom slučaju je bilo presudno da mi tvrtka nudi mogućnost profesionalnog i osobnog razvoja, kao i da je radno mjesto pet friendly. Poslodavci su zaista spremni posegnuti duboko u džep za dobrog developera koji njihovoj firmi može donijeti neku dodatnu vrijednost. Tržište se razvija i to je sasvim logično.

Što je za vaš posao važnije, formalno obrazovanje ili dobar developer može biti i samouk?

Osobno, kao magistar inženjer računarstva, ne osjećam kao da mi moja titula nužno donosi prednost pred nekim tko je samouk. Tržište rada u developerskom svijetu se razvija takvom brzinom upravo zbog svoje potpune otvorenosti; ako znaš i možeš više, dobit ćeš više.

Koja je razlika između programera i developera, koje nijanse, ako su uopće nijanse, čine razliku?

Ovo je baš diskutabilna tema. Neki bi rekli da ne rade razliku u nazivu, a neki da. Programer piše programe, a developer razvija program, tj. softver, ugrubo rečeno. U IT svijetu usudila bih se reći da kad kažeš da si programer tada si osoba koja je nešto sitno programirala u životu i evo, programer si. A developer je već stručniji naziv, tada se od tebe očekuje puno više.

Boje li se developeri da će razvoj tehnologije utjecati na njihovo zanimanje, kao što je utjecao na neka druga, i da će zbog toga izgubiti posao ili da će im se uloga promijeniti?

Mislim da je uvijek stvar prilagodbe. Ako se tehnologija mijenja, moramo i mi, a posla će uvijek biti za sposobne i uporne.

Kako provodiš slobodno vrijeme, imaš li hobije?

Pokušavam trenirati u pauzama od programiranja, igram Dotu 2, i družim se s prijateljima. Volim dobro društvo i dobar party. Živim i radim u Zagrebu pa kad sam malo slobodnija odem na Klis, moje rodno mjesto, pa provodim vrijeme s obitelji. Također, pokušavam 'isprogramirati' svog psa, Portosa, da ne grize ljude.

19. travanj 2024 13:35