Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Marijana Ivanov: Problem je u društvenom kapitalu - netoleranciji, nepovjerenju i manjku vizije

03. Svibanj 2030.
Marijana Ivanov

Ljudski potencijali jedno su od područja na kojima 'lome koplja' Liderovi suradnici koji su na našu molbu izradili SWOT analize hrvatske ekonomije u sklopu projekta Hrvatski SWOT. Hrvatskog radnika karakterizira dobro obrazovanje i informatička pismenost, poznavanje stranih jezika, tvrde jedni, dok ga drugi optužuju za malodušnost, neambicioznost, kompleks manje vrijednosti…

I profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov 'pliva' u svojoj analizi između te dvije krajnosti. U hrvatsku snagu uvrstila je informatičku pismenost i znanje stranih jezika stanovništva mlađe i srednje dobi. Međutim, u području ljudskih resursa pronalazi i dvije ključne slabosti - deficite u društvenom i ljudskom kapitalu.

U društvenom kapitalu ukazuje na netoleranciju i nepovjerenje u društvu, nespremnost na promjene te manjak vizije. Što se ljudskog kapitala tiče, Ivanov ističe nepovoljnu demografsku strukturu, nedovoljnu kreativnost i inovativnost te zastarjela znanja i vještine većine radno aktivnog stanovništva.

Ovo se nadovezuje na analizu Martine Dalić, iz koje proizlazi da trebamo preokret iz vladajućeg pesimizma u aktiviranje društvene energije

Iz današnje poticajne analize Marijane Ivanov spomenut ćemo i priliku koja se otvara uključivanjem u nove lance stvaranja vrijednosti u razvijenijim članica EU. Tu sintagmu spomenulo je još nekoliko sudionika u projektu Hrvatski SWOT, pa ćemo nove lance vrijednosti detaljno obraditi u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

06. prosinac 2023 18:22