Hrvatska
StoryEditor

Lider Invest Jug donosi lokalne recepte i mjere za spas gospodarstva

23. Travanj 2020.
Lider Invest 760 zavijusa
Poslovni tjednik Lider pokrenuo je 2016. poseban projekt LIDER INVEST, nagradu za najbolje proizvodne investicije, kako bi promicao ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost. Misija projekta je jačanje povjerenja u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače/investitore te predstavljanje, praćenje i nagrađivanje proizvodnih investicija. Cilj Lider investa je prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost.

U prvom ovogodišnjem Lider Investu bavili smo se južnim županijama. U četiri najjužnije županije – Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj – apelira se na solidarnost, štedi na proračunima, ali i naveliko intervenira u dosadašnju praksu kako bi tamošnji poduzetnici uspjeli održavati glavu iznad vode.

Vlada Republike Hrvatske već je predstavila dva paketa mjera koja bi trebala spasiti hrvatsko gospodarstvo zbog pandemije COVID-19, a vjerojatno će u dogledno vrijeme predstaviti i treći paket. Mjere za spas gospodarstva i one za oporavak nakon pandemije donijele su i županije. Jozo Knez je provjerio što su četiri hrvatske južne županije do sada napravile za svoje poduzetnike i gospodarstvo i što tek planiraju učiniti.



Proizvodnja je obustavljena, proizvodni pogoni zatvoreni, gubitci su golemi. Od kuće radi tko može, neki su na neplaniranome godišnjem odmoru. Južni dio Hrvatske mogao bi platiti najveću cijenu pandemije. Naime, osim propasti turističke sezone u četiri dalmatinske županije rad su obustavile i tvrtke koje nemaju veze s turizmom. Primjerice, AD Plastik, proizvođač dijelova za automobilsku industriju i veliki izvoznik, obustavio je proizvodnju, u Premisu, drugom najvećem proizvođaču sladoleda u Hrvatskoj, zatvoren je proizvodni pogon, a Capax, tvrtka koja servisira luksuzne megajahte, radi s pola kapaciteta. Kako će se sve to odraziti na gospodarstvo saznala je Kata Pranić.

Cijela turistička sezona mogla bi biti izgubljena zbog koronavirusa, no obećavaju informacije s terena da najveće hotelske kuće nastavljaju ulagati, ponajprije u visokokategorizirane hotele. Svakome tko u ovom trenutku nije zatvorio pipu, valja skinuti kapu. Kad kriza prođe i turisti ponovno počnu stizati, bit će konkurentniji. O promjeni investicijske klime piše Željka Laslavić.

25. travanj 2024 18:26