Hrvatska
StoryEditor

Lider invest Split: Kako ulagati u proizvodnju u doba koronakrize

15. Travanj 2021.
Lider invest Jug održava se 16. travnja

I ove godine pandemiji usprkos kreće ciklus investicijskih foruma Lider invest čiji je cilj promicanje proizvodnih investicija koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost. Takva ulaganja ključna su za gospodarski oporavak stoga s posebnim žarom pripremamo online druženje poduzetnika, predstavnika institucija, javne i lokalne uprave Lider invest u Splitu koje će se održati 16. travnja u 12 sati.

Program pratite putem idućih platformi:

Nakon pozdravnih govora glavnog urednika poslovnog tjednika Lider Miodraga Šajatovića i ravnatelja HGK – Županijske komore Split Joze Tomaša te predstavljanja projekta Lider invest, slijedi panel o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja i financiranju ulaganja u Dalmaciji. Okupili smo niz stručnjaka koji će u toj raspravi pružiti najnovije informacije o inicijativama, provedbi i mogućnostima financiranja investicijskih projekata kao što su Anton Kovačev, voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke, Radojka Tomašević, pročelnica službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita, Ivana Živković, ravnateljica Ureda uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Boris Pekić, partner i direktor društva UHY savjetovanje koje je osnivač poduzetničkog akceleratora u Splitu te Paško Karlo, član Uprave dentalne klinike Dentelli koja je nedavno ušla u veliku investiciju.

- Kada govorimo o jugu Hrvatske, proizvodne investicije još su nam dragocjenije. Poduzetnici tamo dosta samozatajno ulaze u lijepe investicijske priče, a u prvom planu su ulaganja u turizam. Statistike pokazuju da je trenutno u proizvodnom sektoru u Splitu zaposleno svega sedam tisuća radnika, što je manje nego što je zapošljavala Jugoplastika. Stoga je iznimno važno promicati proizvodne investicije, osobito ako su orijentirane na izvoz. Pokazalo se da su tvrtke koje se odlučuju na takva ulaganja puno bolje prošle u korona krizi - kaže inicijator Lider investa Miodrag Šajatović čiji poslovni tjednik već godinama promiče izvoz kao najvažniji generator rasta BDP-a.

Napominje kako je možda i najbolji pokazatelj da je orijentiranost prema proizvodnim investicijama namijenjenim izvozu pravi put činjenica da u recesiji nijedna tvrtka koja je osvojila nagradu Lider invest nije propala. Dapače, u teškim uvjetima pandemije pad njihova poslovanja bio je minimalan, a neki su čak ostvarili i rast. Šajatović ističe kako je društveno-politički kontekst, odnosno završna faza definiranja Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, idealan za razgovor o investicijskim prilikama tvrtki.

U sklopu manifestacije Lider invest dodjeljuju se i nagrade za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj. Kriterij za odabir najboljih investicija su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Kvalitetu prijavljenih investicijskih projekata ocjenjivat će Stručni odbor kojeg čine Mladen Vedriš (predsjednik), Tomislav Radoš (HGK), Mladen Fogec (Udruženje stranih ulagača u Republici Hrvatskoj), Vedrana Jelušić Kašić (Deloitte), Zdenko Lucić (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Slavko Krajcar (FER) i Miodrag Šajatović (Lider media).

Nagrade 

100% Lider invest velika investicija (veća od 150.000,001 kune)

100% Lider invest srednja investicija (između 10.000,001 kune i 150.000,000 kuna)

100% Lider invest mala investicija (manja od 10.000,000 kuna)

Priznanja za poseban doprinos

Export Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela izvozu

Employee Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela zapošljavanju

ECO Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša

Dodjela nagrada Lider invest održat će se u listopadu. Na natječaj se mogu prijaviti investicije čija je proizvodnja počela od 1. siječnja 2018. do  1. siječnja 2021. Nominaciju je potrebno dostaviti u formatu koji dozvoljava kopiranje sadržaja najkasnije do 1. rujna 2021. godine, na adresu e-pošte:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Partneri projekta su Europska investicijska banka, Europska komisija, HAMAG BICRO, HGK, Grad Kutina i Zaklada Konrad Adenauer.

Sudjelovanje na online investicijskom forumu Lider invest jug – Split se ne naplaćuje, ali je registracija obavezna. Program možete pratiti na Liderovom YouTube kanalu. Link za praćenje foruma dostavit ćemo dan prije događanja.

24. travanj 2024 23:51