Hrvatska
StoryEditor

Logistika - Brzi rast paketne dostave traži nova rješenja za ambalažu

04. Siječanj 2020.
Matthias Heutger, viši potpredsjednik i globalni voditelj Odjela za inovacije i komercijalni razvoj DHL-a
Piše:
piše Željka Laslavić
[email protected]
Logistička industrija mora uvesti nove tehnologije, materijale i procese kao što su optimizacija i automatizacija ambalaže. Traže se i alternativni materijali za plastične omote i plastične kuverte za jednokratnu uporabu

U trećem tromjesečju u Hrvatskoj je realizirano 6,1 milijun paketskih usluga, što je 13 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a ukupni prihod od svih usluga veći je za 12 posto – izvijestio je nedavno HAKOM. Prema podacima pojedinih dostavnih službi, samo u prosincu promet paketima rastao je više od 20 posto.

U HAKOM-u kažu da paketi trenutačno zauzimaju više od osam posto ukupnoga poštanskog tržišta, što je najveći udjel tih usluga otkako se prati stanje i kretanje na hrvatskom tržištu. Najveći porast paketa zabilježen je u sklopu ekspresnih usluga povezanih s e-trgovinom, i to u unutarnjem prometu. Trenutačno na hrvatskom tržištu djeluje 21 davatelj poštanskih usluga, među kojima je, s udjelom od čak 84 posto, najveća Hrvatska pošta kojoj je na čelu Ivan Čulo.

Nova era e-trgovine utječe kako na logističke procese, tako i na okoliš, pa su stoga neke kompanije u logističkim procesima krenule u smjeru održivosti i učinkovitosti. DHL-ovo izvješće ‘Ponovno osmišljavanje ambalaže‘ najavljuje trendove koji će u idućih pet godina biti u središtu pozornosti logističkog lanca.

– Zbog globalizacije i e-trgovine raste ukupna količina isporučenih proizvoda, a paketi se otpremaju sve dalje putem dužih i složenijih prekograničnih logističkih mreža. Za devet od deset poduzeća ambalaža će imati važnu ulogu u sljedećih tri do pet godina. Zbog razvoja sustava ekspresnih pošiljaka koje se mogu pratiti i sve popularnijih usluga pretplate često se otpremaju pošiljke koje se sastoje od jednog proizvoda, što izaziva veće emisije ugljika i stvaranje ambalažnog otpada – stoji u DHL-ovu izvješću.

Logistička industrija stoga mora uvesti nove tehnologije, materijale i procese kao što su optimizacija i automatizacija ambalaže. Traže se i alternativni materijali za plastične omote i plastične kuverte za jednokratnu uporabu te održiva ambalaža za namirnice. Trendovi vode i prema ponovno uporabljivoj ambalaži i obratnoj logistici te tzv. pametnoj ambalaži, kao što su pametne naljepnice ili oznake koje objavljuju novosti u stvarnom vremenu o statusu i lokaciji same pošiljke.

Matthias Heutger, viši potpredsjednik i globalni voditelj Odjela za inovacije i komercijalni razvoj DHL-a, istaknuo je da će novi alati za optimizaciju, novi materijali i tehnologija rukovanja ambalažom znatno povećati učinkovitost i produktivnost.

25. travanj 2024 04:09