Hrvatska
StoryEditor

MMF-ova pretvorba konobara u zidare

06. Prosinac 2020.
Srikant Seshadri

Vlada može biti prezadovoljna jesenskom sesijom s MMF-om. Doduše, članovi Misije predvođene Srikantom Seshadrijem primijetili su nakon virtualnih razgovora s hrvatskim predstavnicima da zbog novog vala pandemije i dalje ima velikih izazova za Hrvatsku, kao i da mjere ekonomske politike treba prilagođavati razvoju krize.

No Vlada će, zasigurno, u klinču s ugostiteljima iskoristiti MMF-ovu ocjenu prema kojoj 'daljnje smanjivanje PDV-a nije preporučljivo…', i to unatoč nastavku: ' (…) bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajan gubitak prihoda'. A kako MMF vidi prilagođavanje razvoju krize?

Njegov je odgovor da 'u područjima s viškom kapaciteta kao što su turizam i ugostiteljstvo treba provoditi aktivno osposobljavanje i prekvalifikacije u područja kao što su zeleno gospodarstvo i građevinarstvo'. Građevinarstvo? MMF-u je jasno da će Hrvatska velik dio od 22 milijarde eura obećanih iz EU potrošiti za razne infrastrukturne projekte u državnom sektoru, pa zato konobare trebamo prekvalificirati u zidare.

A kad prođe pandemija, preporučit će da zidare koji ne zbrišu na Zapad prekvalificiramo u konobare. U tom kontekstu treba promatrati i MMF-ovu kuknjavu o (ne)povećanju potrošnje. Hrvatski izvoz ememefovce ne zanima.

24. travanj 2024 01:35