Hrvatska
StoryEditor

Neto dobit Atlantic Grupe 14 posto veća nego lani

28. Listopad 2021.
Emil Tedeschi

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 399,8 milijuna kuna, što je uz isključenje jednokratnih stavki 13,9 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kaže se u financijskom izvješću Atlantic Grupe.

Ukupni prihod iznosio je 4,29 milijardi kuna, što je rast od 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila prihod od prodaje od 4,25 milijardi kuna, što u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada su prihodi od prodaje iznosili 3,88 milijardi kuna, predstavlja rast od 9,3 posto, 

U odnosu na predpandemijsku 2019. godinu kada je Atlantic ostvario rekordan rezultat, rast prihoda od prodaje iznosi 10,1 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 667,8 milijuna kuna, što je bez jednokratnih stavki 6,2 posto više nego u prvih devet lanjskih mjeseci.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi istaknuo je kako Atlantic nastavlja ostvarivati značajan rast prihoda i profitabilnosti, unatoč svim izazovima s kojima se suočava.

- S odličnim prodajnim rezultatima vlastitih i principalskih brendova, rast bilježe sva poslovna i skoro sva distribucijska područja, zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima, popuštanju mjera za suzbijanje pandemije te značajno boljoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč neizvjesnosti razvoja pandemije i nizu izazova pred nama, nastavljamo s planiranim investicijama, među kojima se ističu ulaganja u tehnologiju u Atlantic Štarku, nove oblike pakiranja i redizajn Cedevite te u novu tvornicu Argete u okolici Varaždina -  istaknuo je Tedeschi.  

Među tržištima prednjače Hrvatska s rastom od 12,6 posto, BiH s rastom od 8,3 i Srbija s rastom od osam posto. Vlastiti brendovi u ukupnoj prodaji sudjeluju sa 63,5 posto, principalski brendovi s 27,5 posto, a ljekarnički lanac Farmacia čini devet posto prihoda od prodaje.

Atlantic je u ožujku započeo ulaganje u izgradnju nove tvornice proizvoda pod robnom markom Argeta na području općine Kneginec, u okolici Varaždina. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti od preko 50 milijuna eura, a realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta

19. travanj 2024 17:50