Hrvatska
StoryEditor

Od ljeta 2022. ovjera dokumenata kod javnih bilježnika iz topline svoga doma

23. Ožujak 2021.
Sve će se ostvarivati kombinacijom videokonferencijske veze i elektroničke identifikacije. Stranke će se nalaziti u ‘sigurnoj virtualnoj sobi‘ s javnim bilježnikom i neće morati dolaziti u njegov ured
Fizičke osobe i predstavnici tvrtki te drugih pravnih osoba od ljeta sljedeće godine neće više morati dolaziti kod javnog bilježnika kako bi ovjerili ugovor ili neki drugi dokument. Rekla je to Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore, istaknuvši da je to nastavak digitalizacije javnobilježničkih usluga. Naime, napomenula je, nakon analize je prihvaćen njemački model rada javnih bilježnika na daljinu, a sporazum sa Saveznom njemačkom notarskom komorom potpisan je još u prosincu 2019.

Benc objašnjava da će se prilikom rada javnog bilježnika na daljinu, kao i kod isprava na papiru, ostvariti najviši stupanj sigurnosti i omogućiti da javni bilježnik utvrdi identitet stranke, njezinu pravu i ozbiljnu volju i da savjetuje stranku kako na najbolji i zakonit način može ostvariti svoj cilj.

- Sve  će se ostvarivati kombinacijom videokonferencijske veze i elektroničke identifikacije. Naravno, to se neće postizati putem komercijalnih platformi, već će se oba uvjeta realizirati u zasebnom IT sustavu pod nazorom Hrvatske javnobilježničke komore.  Jednostavno rečeno, stranke će se nalaziti u 'sigurnoj virtualnoj sobi' s javnim bilježnikom i neće morati dolaziti u njegov ured – kaže Benc.

Posebno će biti korisne e-punomoći jer će kao i ostale javnobilježničke e-isprave biti lako provjerljive i iskoristive u postupcima koji će se voditi na daljinu. Benc naglašava da će aplikacija 'biti ugodna i jednostavna za korištenje za stranke, ali istovremeno maksimalno sigurna s aspekta kibernetičke sigurnosti, zaštite osobnih podataka, povjerljivosti službene tajne i poštovanja propisa o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma'. Iako je 'rad na daljinu' javnih bilježnika trebao početi ove godine, morat će se ipak prolongirati.

- Implementacija europske direktive koja je glavni poticaj za rad javnih bilježnika na daljinu trebala bi biti dovršena do ljeta ove godine, no zbog kompleksnosti potrebnih normativnih promjena i izrade računalne osnove očekuje se produljenje toga roka do ljeta 2022. – kaže Benc.

Puno će to značiti i poslovnom svijetu jer će troškovi putovanja biti manji, a poduzetnici će ekonomičnije moći iskoristiti svoje vrijeme. Isprave koje nastanu e-putem biti će im dostupne i pohranjene u prikladnom e-obliku i odmah provedive u e-registrima i e-bazama podataka (gruntovnica, sudski registar, porezne baze podataka, statistika, HZMO, HZZO, HZZ  i slično).

Inače, njemački je model naoptimalniji za hrvatski pravni sustav budući da su zakoni tih dviju zemalja koji uređuju javno bilježništvo te trgovačko i uopće građansko pravno područje vrlo slični. 'Rad na daljinu' nastavak je digitalizacije započet još 2007., a prije tri godine napravljen je značajan iskorak kada je u funkciju puštena web-aplikacija eNotar koju vodi Hrvatska javnobilježnička komora. Lani je pak omogućeno povezivanje te aplikacije sa zemljišnom knjigom.

21. travanj 2024 21:31