Hrvatska
StoryEditor

Podravka i Include rade punom parom, Šestan-Busch i AD Plastik u neizvjesnosti

21. Travanj 2020.
Ivan Mrvošfoto Dražen Lapić

Teška situacija natjerala je neke tvrtke da smanje ili u potpunosti obustave proizvodnju. Objavljujemo ukratko što se dogodilo nekima od njih, a u digitalnom i tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider možete čitati kako su i zašto tvrtke smanjile ili obustavile proizvodnju zadnjih mjesec dana.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke: Rade u tri ili četiri smjene

Na razini Grupe, a s obzirom na to da je riječ o proizvodnji hrane i lijekova, zbog povećane potražnje tržišta tvornice rade u tri ili četiri smjene poštujući mjere zaštite. Poslovni procesi organizirani su kako bi neometano tekle proizvodnja i distribucija te se zadovoljile potrebe tržišta, prije svega hrvatskoga, a onda i cijele regije. Najviše operativnih problema bilo je u transportu, kako u dobavi sirovina i ambalaže tako i u otpremi robe. Situacija je sada normalizirana i sve se isporučuje u roku.

Ivan Mrvoš, osnivač i predsjednik uprave Includea: Sigurna nabava iz EU

Proizvodni kapaciteti, iako neznatno smanjeni, popunjeni su u sljedećim mjesecima. Ne osjećaju nedostatak robe na tržištu, a za neku robu samo su se malo produljili rokovi isporuke. U ovom je trenutku cijena sirovina i repromaterijala nepromijenjena, a razlog je tome što im ključna roba dolazi na temelju ugovora koji su sklopljeni prije pandemije. Za robu koja se kupuje na nekim tržištima, npr. u Kini, dulji su rokovi isporuke. S obzirom na to da gotovo svu svoju robu i sirovinu nabavljaju na tržištu EU, imaju siguran tok nabave.

Alojzije Šestan, predsjednik Uprave Šestan-Buscha: Na svim tržištima mir

Dva tjedna bili su zatvoreni, no prije Uskrsa pokrenuta je proizvodnja u dvije smjene jer moraju završiti narudžbe. Rade na dva-tri nova natječaja i ako ih osvoje, kapaciteti će biti popunjeni za ovu godinu, ali boje se što će biti s idućom godinom s obzirom na to da na svim tržištima na kojima posluju (njih više od 70) vlada mir, nitko ništa ne naručuje, već se iščekuje što će biti s pandemijom. Ne osjećaju poremećaje u dobavi jer su se prije pripremili i nabavili sav repromaterijal. Pripremaju i nove projekte, ali o njima je još rano govoriti.

Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika: Zaustavili proizvodnju kad i kupci

Posluju u industriji koja se bavi proizvodnjom bez zaliha, točnije imaju sigurnosne zalihe za operativne procese. Zato su bili primorani privremeno zaustaviti proizvodnju kad su svoje proizvodne pogone privremeno zaustavili i njihovi kupci. Do zaustavljanja proizvodnje nisu imali većih problema u nabavi koji bi ugrozili proizvodnju, ali svakodnevno su svladavali teškoće u transportu koje je prouzročila pandemija. Očekuju početak proizvodnje kod kupaca kako bi nastavili raditi. U skladištima nemaju ništa više robe nego što su je imali sredinom ožujka.

18. travanj 2024 21:13