Hrvatska
StoryEditor

Policija pretražuje stan ministra Darka Horvata

19. Veljača 2022.
Darko Horvatfoto Ratko Mavar

Policija je jutros započela akciju pretrage stana ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, prenosi Telegram. Otkrivaju da se radi o zloupotrebi položaja i ovlasti te da istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju se sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

Mandac je 2016. godine na Horvatov poziv došla u Ministarstvo na mjesto njegove pomoćnice, a 2020. uhićena je zajedno s Josipom Rimac i 11 drugih osoba. Prije Ministarstva bila je poduzetnica, a Telegram prenosi da je jedno vrijeme bila i predsjednica Nadzornog odbora Badel 1862 te vlasnica obrta Centar Olimp. Nakon njihova uhićenja, Horvat je negirao da je imao kontakt s njima.

U Vladi je zbog cijelog slučaja u tijeku izvanredan sastanak. Vladimir Terešak, Horvatov odvjetnik za Media Servis je izjavio da Horvat nije odveden na ispitivanje.

- Kod njega je izvršena pretraga doma, nakon čega je uhićen i bit će ispitan u popodnevnim satima u prostorijama USKOK-a u Zagrebu - rekao je Terešak.

Dodjela novca bez kriterija

Jutarnji neslužbeno doznaje da radi se o akciji USKOK-a i policije te da se osim Horvata istražuju i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Sumnja se da su tražili zapošljavanje preko veze te dodjele poticaja.

Ranije iznešena informacija da je i ministar mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na meti istražitelja nije točna, prenosi Hina. Index prenosi da ni Aladrovića, ali ni također ranije spomenutog bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića nitko nije kontaktirao o ovom slučaju. Na meti istražitelja su pak državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

Kako prenosi Hina, prema neslužbenim informacijama sporna je dodjela novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicma nacionalnih manjina, a taj se novac navodno dodjeljivao bez kriterija. Koliko je novca za sada na taj način podijeljeno za sada nije poznato.

18. travanj 2024 14:47