Hrvatska
StoryEditor

Proizvodnja - Pune se skladišta za gotovu robu, prazne se ona za repromaterijal

16. Travanj 2020.
Neke se tvrtke sa smanjenom potražnjom i otežanom dobavom sirovina nose bolje, a neke lošije, ali svima je zajedničko da ovako ne mogu dugo izdržati. Rokovi isporuke sve su dulji, a skladišta sve punija, što dugoročno nije održivo

Zabrinutost, ali ne i očaj može se osjetiti dok razgovaramo s poduzetnicima koji su suočeni s padom proizvodnje zbog koronavirusa. Takav je dojam barem zasad jer ne znamo kako će se stvari razvijati, a poduzetnici kao pravi generali povukli su se uglavnom na rezervne položaje s ciljem što manjih gubitaka. Smanjenje proizvodnje nužna je posljedica, saznajemo da se svi pripremaju i za najcrnji scenarij, premda se nadaju da se neće dogoditi.

Također, pandemija koronavirusa uvelike je poremetila dobavne lance na globalnom tržištu, što neizbježno osjećaju i hrvatski proizvođači, iako se zasad relativno uspješno nose s tom situacijom. Ili su stvorili zalihe repromaterijala ili sada uspijevaju osigurati koliko-toliko dovoljne količine za aktualnu razinu proizvodnje. S druge strane, gomilaju se zalihe gotovih proizvoda na skladištima. Situacija je različita od tvrtke do tvrtke, a nisu ni sve branše jednako pogođene.

Kompanije su uglavnom smanjile proizvodnju, iako ima i onih koje su je obustavile, poput drvoprerađivačkih tvrtki u vlasništvu švedsko-hrvatskog poduzetnika Darka Pervana (Pervanovo), čija desna ruka Stjepan Vojinić kaže da su zaustavili proizvodnju potkraj ožujka samo da bi se pripremili za mjere sprečavanja zaraze u pogonima. Nastavkom smanjene proizvodnje najviše zapravo, dodaje, proizvode 'za skladište' te očekuju da će robu plasirati kada živne tržište na kojem je sada, procjenjuje, aktivnost smanjena 90 posto. Punjenje skladišta (zbog smanjenih narudžbi) bilo je razlog da su u Vetropack Straži od 11 proizvodnih linija zaustavili jednu, a proizvodnja je potpuno zaustavljena u solinskom proizvođaču autodijelova AD Plastiku jer nema narudžbi. U Omcu Croatia, nekoć sestrinskoj tvrtki Vetropack Straže, a sada dijelu belgijske grupe Omco, vele da polako osjećaju pad jer su primjerice pivovare smanjile promet, iako u Zagrebačkoj pivovari ističu da rade, samo su bili stali nakon potresa u Zagrebu.

Solinski Include, hardverska kompanija koju je osnovao mladi inovator Ivan Mrvoš, privremeno je zatvorio urede u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, a blago je smanjio proizvodnju. Modularna izrada finalnog proizvoda koji se isporučuje kupcu omogućuje mu da se pripremi za buduće narudžbe uz optimalno iskorištavanje svih raspoloživih resursa i kapaciteta.

– Naši proizvodni kapaciteti, iako neznatno smanjeni, popunjeni su u sljedećim mjesecima. Ne osjećamo nedostatak robe na tržištu, a za neku robu su se samo malo produljili rokovi isporuke – kažu u Includeu.

I građevinski se sektor zasad nekako održava, radnici mogu dolaziti na posao, doduše često je to reduciran broj, a od njihovih aktivnosti ovise i proizvođači građevinskog materijala. Doduše i od brzine isporuke proizvoda, ali tako je svima. U Holcimu posluju u četiri različita segmenta, od čega dva (proizvodnja cementa i kamenolomi) proizvode prema planu i tek od kraja ožujka bilježe manji pad prodaje jer je većina gradilišta organizirala rad na siguran način; druga dva segmenta (proizvodnja betona i ugradnja dekorativnih betona) bilježe znatan pad proizvodnje i prodaje jer su vezana uz područje Primorsko-goranske županije, gdje su neki veći projekti zaustavljeni. Zbog zaustavljanja investicija trpi i proizvodnja u Grad-exportu, čiji nam većinski vlasnik Petar Šimić kaže da sada proizvode za trećinu manje svojih dekorativnih panela za ulazna vrata, ali vjeruje da će se potkraj ove i u sljedećoj godini stanje normalizirati, pa čak i povećati potražnja za njihovim proizvodima. U Holcimu je slično jer prema optimističnoj procjeni vodstva te kompanije na čelu s predsjednicom Uprave Virnom Višković Agušaj prihodi bi u sljedeća tri mjeseca mogli pasti za 30 posto, a pesimistična procjena pada prihoda od 50 posto donosi im više od 50 milijuna kuna manji prihod, što je godišnji bruto iznos plaća svih zaposlenika.

U Nexe grupi imali su potrebu upozoriti i na vladinu odluku o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika za 2020. koja je stupila na snagu početkom travnja. Prema toj odluci obustavit će se svi javni pozivi, postupci javne nabave i postupci jednostavnih nabava te se neće pokretati novi koji nisu neophodni za obavljanje njihovih osnovnih poslova i funkcija, odnosno koji nisu direktno povezani s COVID-19 krizom ili potresom u gradu Zagrebu. U tom smislu u Ergovićevoj tvrtki očekuju negativne efekte na gospodarstvo.

O razlozima smanjenja ili obustave proizvodnje ovih kompanija te drugih možete čitati u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

20. travanj 2024 16:55