Hrvatska
StoryEditor

Prvi kvartal kompanija na Zagrebačkoj burzi: Brojni veliki igrači u POTONULI, a neki su se brzo prilagodili

18. Svibanj 2020.
Piše:
piše Vlatko Kesegić,
FIMA Vrijednosnice
www.fima-vrijednosnice.hr

Prošlo je gotovo tri mjeseca od početka korekcija cijena dionica na svjetskim burzama uslijed širenja koronavirusa. Nažalost, kraj pandemiji još uvijek se ne nazire obzirom da postoji kontinuirano strahovanje od novog vala zaraze sve dok se ne pronađe djelotvorno cjepivo. Ipak, fokus ulagatelja postepeno se prebacuje sa broja novozaraženih i preminulih osoba na financijski aspekt posljedica krize. Ekonomske štete, koje su gospodarstva i pojedine kompanije pretrpile tijekom uvedenih mjera s ciljem sprječavanja nekontroliranog širenja COVID-19 virusa, postupno se otkrivaju kroz nedavne objave makroekonomskih podataka i financijskih izvješća za proteklo razdoblje koje je jednim dijelom bilo zahvaćeno pandemijom.

Panika izazvana širenjem zaraze izazvala je rasprodaju domaćih dionica krajem veljače i tijekom glavnine ožujka. Tržište se uspjelo krajem ožujka stabilizirati i vratiti trećinu gubitaka zahvaljujući dobrim rezultatima Hrvatske u borbi protiv širenja virusa kao i oporavku inozemnih financijskih tržišta, ali proteklih mjesec dana, indeks Crobex stagnira. Naime, ulagatelji su u isčekivanju konkrentnih podataka i informacija o daljnjem tijeku razvoja krize u smislu ponovnog otvaranja ekonomije i budućnosti različitih industrijskih grana domaćeg gospodarstva. Upravo zato su objave financijskih rezultata za prvi kvartal bile posebno važne za ulagače u dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi.

Do 14.05. gotovo sve sastavnice indeksa Crobex objavile su svoje rezultate za prvi kvartal čiji pregled prikazujemo u tablici u nastavku. Kompanije poput Atlantske plovidbe i Đure Đakovića odgodile su objave svojih izvješća s obzirom na nemogućnost ispunjenja obveze zbog tehničkih ograničenja izazvanih mjerama protiv pandemije. Njihovi izvještaji očekuju se u narednim danima.

image
Poslovanje kompanija na ZSE u prvom tromjesečju

Zatvaranje objekata polovicom ožujka uslijed epidemiloške krize posebno se odrazilo na smanjenje prihoda turističkih kompanija. S najvećim smanjenjem prihoda predvodi Maistra koja je zabilježila pad prodaje od 36,5%. Osjetan pad prihoda od prodaje za 10,4% bilježi i najveća turistička kompanija, Valamar Riviera holding. Obje kompanije značajno su povećale u gubitke u kvartalu. Iako rezultati u prvom tromjesečju nisu indikativni s obzirom na sezonski karakter turističke industrije, pesimistična očekivanja za glavnu sezonu odražavaju se posebno na cijene dionica ovakvih kompanija. Maistrina dionica je 27% jeftinija nego na početku godine, dok je Valamar potonuo 42%. Padovi obje dionice su veći od pada Crobexa koji se u istom razdoblju spustio za 24%.

Pri vrhu pada prihoda od prodaje i s tim povezanom manjom profitabilnosti nalazi se i Auto Hrvatska koja je još u ožujku upozorila na smanjenje odnosno otkazivanje narudžbi na tržištu automobilske industrije. Ipak, dionica s padom od 12% zabilježila je dvostruko manji pad cijene dionice u odnosu na ostatak tržišta.

S druge strane, COVID-19 imao je ograničen utjecaj na poslovne rezultate Ericsson Nikole Tesle koji je ostvario solidne rezultate s obzirom da je u prvom kvartalu zabilježio rast prodaje za 26% usprkos potresu u Zagrebu i pandemiji. Navedeno je svakako otežalo poslovanje posebno kada se uzme u obzir da je prvi slučaj zaražene osobe upravo bila osoba iz ove tvrtke. Cijena dionice ipak odražava rizike s kojima se suočava Ericsson što je dodatno potvrdilo smanjenje marže kao i izostanak prijedloga isplate dividende na idućoj skupštini.

Veliku sposobnost brze prilagodbe novonastalim uvjetima pokazale su i dvije prehrambene domaće kompanije koje u svojem poslovanju sadrže i dio farmaceutskog poslovanja, Podravka i Atlantic grupa. Podravkina prodaja uzletjela je 21% zahvaljujući rastu potražnje uslijed stvaranja zaliha domaćinstava, dok je Atlantic grupa zabilježila rast prodaje od 6,6% zahvaljujući izvrsnim rezultatima Argete i ljekarničkog lanca Farmacia. Obje dionice nalaze se ispod razina na početku godine, ali s osjetno manjim padom u odnosu na glavni dionički indeks.

Kompanija Tankerska Next Generation također je objavila pozitivne rezultate. Naime, ovaj brodar je usprkos blažem smanjenju prihoda ostvario značajan rast profitabilnosti pa je neto dobit u prvom kvartalu skočila s 2,4 na gotovo 17 milijuna kuna. Fundamentalni pokretači koji trenutno na tržištu ponude i potražnje prevladavaju s pozitivnim učinkom na vozarine tankera omogućili su da dionica ove tvrtke bude jedina od 21 sastavnice indeksa Crobex koja bilježi rast od početka godine. 

Svršetkom objave poslovnih rezultata prvog tromjesečja fokus ulagatelja prelazi na prve naznake rezultata ponovnog otvaranja ekonomije koje je započelo ovaj mjesec ukidanjem dijela mjera civilne zaštite. Time započinje formiranje očekivanja za drugi kvartal koji će biti ključan s obzirom da je upravo u ovom razdoblju poslovanje bilo pod najvećim utjecajem pandemije.

16. travanj 2024 10:28