Hrvatska
StoryEditor

Stop COVID-19: Samo 70 Hrvata obavijestilo svoje kolege i prijatelje da su zaraženi

07. Svibanj 2021.

Kada su se tijekom prvog vala koronavirusa pojavile mobilne aplikacije za praćenje zaraženih mnogi su građani reagirali na negativan način. Naravno ne svi, ali mnogi su potegnuli pitanje privatnosti iako su svi i do tada hodali s pametnim telefonima u džepovima s uključenim lokacijama i svim svojim podacima upisanim u neku od društvenih mreža. Aplikacija je bila i dobrovoljna za skidanje, pa je strah naravno bio neopravdan. Iz države su se nadali da će kombinacija nošenja maski, držanja distance, pranja dezinficijensima i aplikacija pomoći u suzbijanju epidemije te da će pomoću aplikacije lakše pratiti kontakte zaraženih.

Hrvatska je 27. srpnja 2020. lansirala aplikaciju 'Stop COVID-19', koja je bila dostupna na obje platforme - Android i iOS, a implementirala ju je, prema odluci Vlade RH, hrvatska tvrtka APIS IT, dok je tvrtka Bornfight bila odgovorna za grafički dizajn i korisničko iskustvo.

Aplikacija radi tako da pametni telefoni, ako se nalazite u blizini druge osobe, razmjenjuju kriptirane ključeve o tome koliko ste dugo i na kojoj udaljenosti bili u kontaktu. Ako je neka osoba zaražena, od liječnika dobiva kôd kojim se upisuje u aplikaciju, a potom sve osobe s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu dobivaju obavijest o tome da su bili u blizini zaražene osobe te upute što mogu napraviti — otići na testiranje, u izolaciju, posjetiti liječnika…

Kada je napravljena govorilo se da aplikaciju treba 'skinuti' barem 60 posto populacije kako bi ona bila uspješna, ali, kako sada tvrde iz Ministarstva zdravstva, to nije točno.

- Ovom prilikom treba razbiti famu o navodnih 60 posto preuzimanja aplikacije koji su se u dijelu javnosti i medija navodili proljetos kao minimum potreban da bi se aplikacija pokazala učinkovitom. Međutim, taj postotak je krivo interpretiran iz rezultata ranijih istraživanja koje je ovakvu aplikaciju promatralo kao jedinu epidemiološku mjeru. Stoga možemo zaključiti da treba čim prije doći do barem 10 posto preuzimanja i tako što konkretnije doprinijeti prekidanju lanca zaraze novim koronavirusom i spašavanju života – kažu iz Ministarstva zdravstva.

Inače, aplikaciju 'Stop COVID-19' zaključno s 3. svibnja 2021. preuzelo je 91.234 korisnika, od toga 66.437 za Android, a 24.797 za iOS. Ukupan broj izdanih verifikacijskih kôdova s laboratorijskim nalazom koji potvrđuje pozitivne osobe na dan 4. svibnja 2021. iznosi 28.089, od kojih je tek 70 verifikacijskih kôdova iskorišteno, odnosno toliko je korisnika u Hrvatskoj odlučilo anonimno obavijestiti svoje kontakte o riziku od zaraze.

U drugim EU zemljama, stopa preuzimanja aplikacija trenutačno varira od 2 posto do 56 posto stanovništva, ovisno o državi članici. No čak i pri niskoj upotrebi, moguće je napraviti razliku: istraživači kažu da na 15 posto može imati značajan utjecaj na širenje zaraze i smrtnost.

18. travanj 2024 15:01