Hrvatska
StoryEditor

Sud blokirao imovinu tvrtke Borisa Smrečkog

10. Listopad 2020.
Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda
Piše:
piše Goran Litvan
[email protected]

Borisu Smrečkom zabranjeno je raspolaganje imovinom Zagrebačkoga prometnog zavoda, koju ne smije ni otuđiti ni opteretiti. Takva zabilježba u Sudskom registru posljedica je odluke Županijskog suda u Zagrebu od 29. rujna. O čemu je riječ, nismo uspjeli doznati jer nam je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić objasnio da se taj sudski predmet vodi kao tajni. Zna se samo da je ta privremena mjera određena kao osiguranje imovinskopravnog zahtjeva oštećenika.

Smrečki je jedini vlasnik i direktor ZPT-a, a preko svoje slovenske tvrtke Kozmo Teh, registrirane u Brežicama, vlasnik je i Mac-mobilea (nekadašnji Matral), u kojem je i direktor. Ta se tvrtka, među ostalim, bavi prodajom rabljenih automobila i novih ruskih vozila UAZ i GAZ.

Za nju je u lipnju prošle godine potvrđen predstečajni sporazum, otvoren prije četiri godine. Vjerovnici su se odrekli 70 posto od gotovo sedam milijuna kuna potraživanja, a ostatak bi nakon počeka od godine dana trebali dobiti u iduće tri godine. Predstečaj ne bi bio izglasan bez pristanka najvećeg vjerovnika, a to je Addiko Bank, koji se s 3,3 milijuna kuna potraživanja neuobičajeno našao među neosiguranim vjerovnicima.

Smrečki je svojedobno najavljivao da će proizvesti prvi hrvatski automobil i bio je pomoćnik ministra prometa u Račanovoj vladi. 

24. travanj 2024 21:17