Hrvatska
StoryEditor

Terme Jezerčica treća su turistička investicija istarskog poduzetnika

24. Listopad 2021.
Graciano Rudan
Graciano Rudan, vlasnik tvrtke za energetsku obnovu iz Žminja, kupio je Terme Jezerčica od obitelji Lekić. U svom portfelju ima i velik udjel u Hotelima Vodice te nekadašnje Inino odmaralište

Nakon više od petnaest godina vlasništva i upravljanja Termama Jezerčica Zrinka i Dubravka Lekić prodale su ih novom vlasniku, Gracianu Rudanu, istarskom poduzetniku iz Žminja. Inače, njegov je glavni biznis u sklopu obiteljske tvrtke Rudan d.o.o. energetska obnova i još prije nekoliko godina njegova tvrtka postala je lider na tržištu uštede vode, a malo poslije specijalizirala se za projekte ESCO-a.

Sada je, očito, faza razvoja turističkih projekata. Lani je Rudan sa svojom obitelji ušao u vlasničku strukturu Hotela Vodica, kojima danas predsjeda Roberta Rudan Buršić. Hotele je preuzeo nakon uplate 4,2 milijuna kuna da ne odu u stečaj. Međutim, oni nisu u njegovu većinskom vlasništvu, barem ne na papiru. Prema podacima Poslovne Hrvatske, većinsko, 60,4-postotno vlasništvo pripada tvrtki Filmat iz Novog Travnika u BiH, koja nema nikakvu mrežnu stranicu niti je poznata njezina djelatnost. Rudan drži 18 posto dionica, a na trećem je mjestu fond Mango Investments s 8,5 posto vlasništva, čiji su vlasnici s računom na Karibima također enigma.

Rudan je 2018. kupio i bivše Odmaralište Ina od tvrtke Vladimir Gortan iz Pazina, međutim, prema informacijama iz lokalnih medija, ono je i dalje u derutnom stanju. Graciano Rudan rekao nam je da i dalje drži vlasničku poziciju u projektima, ali upravljačku je prepustio Danijelu Benčiću koji nam je ukratko objasnio da je tvrtka u turističke akvizicije ušla zbog perspektive sektora te da je ideja da se objekti dovedu na razinu četiri plus zvjezdice. Ukupno je od 2015. uloženo oko 200 milijuna kuna.

– Preuzimanje Termi Jezerčica teklo je bez većih problema zbog kvalitetne pripreme. U planu je rušenje hotela i gradnja modernoga turističkog kompleksa s oko 400 soba u dvije faze – ispričao je Benčić, predsjednik Uprave Rudana, dodavši da projekte ne namjeravaju prodati, nego razvijati u vlastitoj režiji. (Ž. L.)

28. travanj 2024 22:03