Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte kako smo postali predani kejnzijanci, kakav je naš gospodarski paket u odnosu na susjede i zašto poslodavci imaju jednu muku manje

18. Lipanj 2020.
naslovnica 768. izdanja Lidera
Piše:
piše Nikolina Oršulić
[email protected]

Jedini razlog zbog kojeg tržišna ekonomija još postoji jest država koja je redovito spašava kad se sama spasiti ne zna, što se događa prilično često. U takvim situacijama svi odjednom postaju predani kejnzijanci, uključujući i ljude koji za jedan od najvećih ekonomskih umova u povijesti nisu ni čuli. Više o povratku državnog kapitalizma čitajte u tekstu Vanje Figenwalda.

Vlast, naravno, tvrdi da smo među najizdašnijim državama prema izdvajanjima, a oporba, iako uglavnom oprezno i konstruktivno, podsjeća na sve mjere koje su se predlagale i nisu prolazile, a onda su poslije bile ugrađene kao postignuće vladajućih. Pa, gdje je istina? Goran Litvan i Nikolina Oršulić usporedili su hrvatski paket s onim kako su reagirale države iz našeg okružja s kojima dijelimo tranzicijsku prošlost i budućnost, pa i epidemiološku situaciju.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je suorganizator 25. Europske konferencija o korporativnom upravljanju, koja je ovog tjedna održana u Zagrebu na temu budućnosti korporativnog upravljanja u postkorona svijetu. Tim povodom Aleksandra Brzić je razgovarala s dr. sc. Antom Žigmanom, predsjednikom Upravnog vijeća Hanfe.

Ako ništa drugo, ova kriza mogla bi donijeti barem jednu radosnu vijest poslodavcima: manje muke da dođu do radne snage – jer nazire se, prema svjedočenjima naših poduzetnika, da im se danas za posao nudi više radnika nego prijašnjih godina. O konobarima iz Dalmacije koji traže posao u Zagrebu i poslodavcima koji bez problema nalaze radnike pisao je Edis Felić.

Smatra li predsjednica Uprave Raiffeisen banke Liana Keserić da bi država trebala preuzeti jamstva na kredite gospodarstvenicima i na taj način osigurati bankarski sustav od rizičnih plasmana, saznajte u razgovoru koji je s njom vodila Aleksandra Brzić.

Iako su vlasnici trgovinskih centara znatno smanjili cijene zakupa, a ponegdje ih čak i otpisali dok su trgovine bile zatvorene, zakupci sve više razmišljaju o potpunom prelasku na online prodaju. Prema Colliersovu istraživanju, čak 24 posto trgovaca/zakupaca u regiji EMEA u ovoj će godini planirati smanjenje broja prodajnih mjesta. Taj je trend analizirala Ksenija Puškarić.

Uz novi Lider čitajte i poseban prilog Lider invest istok.

18. travanj 2024 17:42