Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte koliku cijenu ima zelena preobrazba kapitalizma

12. Kolovoz 2021.

Iako su jasna pravila o ESG izvještavanju (okolišni, socijalni i upravljački faktori u poslovanju) zasad pomalo u zraku, u nadolazećem razdoblju EU će konkretnijim propisima polako 'stegnuti obruč' oko financijskih i nefinancijskih kompanija kako bi ih prisilio da u obzir uzmu svoj učinak na okoliš i širu zajednicu. Nema 'zelenog', nema kredita, piše Antonija Knežević.

Prelazak na 'zeleno' i električno zvuči sjajno na papiru, ali zbog posljedica koje se već počinju osjećati mnogima će entuzijazam naglo splasnuti. Budućnost je, naime, električna, a to može značiti samo jednu stvar – da će električna energija postati još važnija, time i skuplja, nego što je sad. U takvim je okolnostima dobro pripremiti se na dugotrajan rast cijena jer, premda su kolebanja cijena na tržištu uvijek moguća, struka je jednoglasna u vezi s time da će se trend rasta cijene električne energije nastaviti, piše Nikolina Oršulić.

Mario Vinković, član Europskog odbora za socijalna prava, u intervjuu s Vanjom Figenwaldom, ističe kako rad od kuće ni na koji način ne smije postati kamen spoticanja jer su već i postojeća rješenja omogućila njegovu prilično uspješnu i široku primjenu u uvjetima pandemije. Rad na izdvojenom mjestu rada u mnogim je zapadnoeuropskim državama već odavno standard za mnoge, poglavito visokokvalificirane poslove, za koje nije nužno svakodnevno obavljanje poslova u prostorima poslodavca. Vinković poručuje da kvalitetnog radnika treba čuvati i nagrađivati jer ako to ne budete činili vi, bit će poslodavca koji će to znati itekako činiti.

O neuspjehu golfa u Hrvata mogla bi se napisati doktorska disertacija, s obzirom na to da se želja za produljenjem sezone i privlačenjem bogatih gostiju redovito nasuče na otpor lokalnih zajednica, aktivista, ali i kompliciranu proceduru. O najnovijem slučaju i ponudi investitora zainteresiranog za gradnju golf-resorta na Prukljanskom jezeru piše Aleksandar Tešić.

Hrvatska je opet profitirala od problema svoje konkurencije, ali i zamora pandemijom, no strukturni problemi turizma i vječno pitanje prevelike oslonjenosti ukupnoga gospodarstva na svega nekoliko mjeseci u godini nisu zbog toga nestali. O tome kako je neočekivani uspjeh sezone zasjenio stare boljke piše Željka Laslavić.

Ista autorica u temi broja ovotjednog Lidera piše i o novim trendovima u maloprodaji. Bilo je vjerojatno samo pitanje vremena kada će se famozna ekonomija doživljaja preliti iz turističkog u ostale uslužne sektore, posebice maloprodaju, koja ubrzano pokušava objediniti 'online' s 'offline' iskustvom i pružiti potrošaču 'više od kupnje'. Iako je pandemija tijekom prošle godine omiljenu doskočicu o važnosti doživljaja bacila u drugi plan iz očitih razloga, strelovit oporavak potrošnje ponovno je aktualizirao tu temu.

Poslovni informacijski sustav koji omogućuje potpunu kontrolu nad poslovnim procesima u poduzeću, odnosno ERP (engl. enterprise resource planning), jedan je od onih alata koji su se u pandemiji pokazali izvrsnima jer su svoje korisnike vodili prema dobiti. Sada već i male kompanije prepoznaju blagodati koje im pruža primjena poslovnih aplikacija, osobito u oblacima. Analitičari kompanije Gartner predviđaju, primjerice, velika ulaganja u korporacijski softver: ove bi godine takva ulaganja trebala rasti za 10,8 posto u odnosu na lani, a 2022. po stopi od 10,6 posto, piše Kata Pranić.

19. travanj 2024 17:01