Hrvatska
StoryEditor

[VIDEO] Daniel Ackermann: Degordian se odmiče od ‘normalnog ureda‘ i uvodi koncept Starbucksa

01. Srpanj 2021.
Daniel Ackermann na okruglom stolu Addiko banke 'Kad netipično postane tipično – kako je lockdown otključao naš potencijal'foto Ratko Mavar

Agencija za digitalni marketing i produkciju Degordian prihvatila je transformacijski izazov koji je donijela pandemija koronavirusa i prilagodila modele rada i svoj uredski prostor novim uvjetima. Tako se u njihovu sjedištu u Zagrebu, ali i u uredima u Srbiji i BiH prakticiraju tri modela rada - fix, flex i remote.

- Svaki čovjek bira kakvo će radno mjesto imati i mislim da je to super - rekao je suosnivač i izvršni direktor Degordiana Daniel Ackermann na okruglom stolu Addiko banke 'Kad netipično postane tipično – kako je lockdown otključao naš potencijal'. Napominuo je da mogućnost odabira modela rada ostavlja prostor zaposlenicima da kvalitetnije upravljaju privatnim životom. Neki od benefita trajne mogućnosti rada na daljinu su što ne moraju nužno gubiti vrijeme putujući na posao, mogu bolje paziti na prehranu jedući kod kuće i ne moraju čekati godišnji odmor da otputuju na destinaciju na kojoj žele u tom trenutku biti. Prolaskom pandemije, ti modeli rada će ostati, dapače, zadržat će ih za 'vijeke vjekova' kako kaže entuzijastični Ackermann.

Strogi, tradicionalno uređeni uredski prostori nakon rada s fotelje, kauča u dnevnom boravku, kreveta, balkona i kuhinjskog stola više zapravo i nisu okolina u kojoj se povratnici s rada na daljinu osjećaju ugodno. Prvi čovjek Degordiana stoga zagovara neke prilagodbe. Svi oni koji svakodnevno pohode ured imaju svoje fiksno radno mjesto, a svi ostali svoje stolove dijele i kad dođu na posao 'parkiraju se' gdje ima slobodnog mjesta.

- Za one koji nisu svakodnevno u firmi uvodimo shared desks, što je super jer možeš sjesti pored ljudi s kojima u tom trenutku radiš, danas su to financije, sutra marketing, prekosutra HR - objašnjava Ackerman. 

Rad na daljinu potaknut će i fluktuaciju zaposlenika u druge države gdje njihove tvrtke imaju poslovnice, tako da bi se u uredskom prostoru trebalo predvidjeti i radna mjesta za njih. Budući da bi to sve moglo doprinijeti udaljavanju kolega i osjećaju nepripadnosti, poslužit će se modelom sidra kako bi odjele ipak održavali na okupu. To znači da će svaki odjel imati neko svoje 'sidro' u prostoru, odnosno područje koje je predviđeno za njega i kojem bi njegovi članovi trebali težiti.

- Mislim da se treba odmaknuti od koncepta normalnog ureda, a više otići na koncept Starbucksa, gdje s jedne strane imaš normalne radne stolove, a s druge strane imaš velike stolove gdje može cijeli tim sjediti i raditi skupa ili neke fotelje ili otići u kuhinju gdje možeš jesti i raditi. Ako napravimo takvo radno mjesto, mislim da ćemo puno više privlačiti ljude i još više izvući iz svakog pojedinca - tumači Ackermann kako ured napraviti opuštenijim i fleksibilnijim.

Kakav je marketinški savjet suosnivač Degordiana ponudio tvrtkama kako bi otpornije dočekale krize, pogledajte u videu.

13. travanj 2024 16:56