Hrvatska
StoryEditor

Vrijednost akvizicija i spajanja lani u Hrvatskoj porasla za 387 posto

11. Veljača 2022.
foto Shutterstock
piše: Antonija Knežević

Ukupna vrijednost akvizicija i spajanja u Hrvatskoj lani iznosila je 1,86 milijardi eura, što predstavlja rast od čak 387 posto u odnosu na 2020 godinu, navodi se u CMS-ovom izvješću Emergeing Europe M&A report. U 2021. godini u Hrvatskoj je zabilježeno 69 spajanja i preuzimanja, a najveća među njima bila su prodaja Leda, Croduy Derivata, Pet Centra, Sunce Hotela i trgovine Emmezete. Ovih 5 transakcija prema procjenama CMS-a zajedno su vrijedila 1,345 milijarde eura. Najveći broj transakcija, čak 19, zabilježen je u telekomunikacijskom i IT sektoru, slijedi nekretninski sa 16 transakcija te proizvodnja sa devet.

U cijeloj Emerging Europe (Europi u razvoju) prema spomenutom izvješćuju vrijednost  'dealova' je iznosila 94,3 milijarde dolara, što predstavlja rast od 55,1 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Dostupnost gotovine, niske kamatne stope i konkurencija među ponuditeljima snizili su, čini se, osjetljivost kupaca na cijenu. Deset najboljih prošlogodišnjih poslova u spomenutoj regiji premašili su vrijednost od milijardu eura i kumulativno su iznosili 29,2 milijarde eura, a krunu je preuzelo Nortonovo preuzimanje Avasta u vrijednosti od 7,3 milijarde eura. Stotinu i 16 IPO-ova tvrtki u regiji prikupilo je 13,47 milijardi eura.

- Telekom i IT (450 preuzimanja) učvrstili su svoju poziciju kao najprometniji sektor, nadmašujući nekretnine i građevinarstvo (340). Brzi razvoj tehnologije i preferencije potrošača prisilile su tvrtke iz telekomunikacijskog i IT sektora da se transformiraju, te je povećani broj preuzimanja i spajanja bio prirodni dio tog procesa. Ulaganja fondova privatnog kapitala također su dosegla rekordne visine te su činile gotovo petinu vrijednosti svih transakcija – navodi se u izvješću.

26. travanj 2024 09:47