Hrvatska
StoryEditor

Data Protection Day 2020 - Europski nadzornik za zaštitu podataka u Zagrebu

17. Siječanj 2020.
foto Getty Images/istockphoto
Piše:
piše Natalija Parlov Una
[email protected]

U sklopu predsjedanja republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u četvrtkak je Zagrebu održana europska konferencija Data Protection Day 2020 – Facing New Challenges u organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka i Tajništva hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Konferencija je organizirana uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te je okupila hrvatsku i međunarodnu zajednicu stručnjaka u području zaštite podataka i privatnosti – predstavnike Vlade Republike Hrvatske, predstavnike tijela javne vlasti, akademske i znanstvene zajednice, predstavnike Europske komisije, Europskog nadzornika za zaštitu podataka (European Data Protection Supervisor - EDPS) i Europskog odbora za zaštitu podataka (European Data Protection Board - EDPB) te predstavnike poslovnih subjekata iz različitih sektora.

Izlaganje dr.sc. Wojciecha Wiewiórowskog, Europskog nadzornika za zaštitu podataka, ukazalo je na smjer institucija Europske unije u dizanju razine svijesti europskih građana o zaštiti osobnih podataka u digitalnom okruženju te fokusu na prevenciju u dijelu zaštite osobnih podataka.

Zanimljiv razgovor s gospodinom Wiewiórowskim ukazao je na to da pravni subjekti koji su u europskim državama uglavnom poslovali prema dotad važećim nacionalnim zakonima koji su se doticali zaštite osobnih podataka i prava nad njima nisu imali značajnije izazove u usklađivanju s GDPR-om. Također je napomenuo da je postignuta značajna harmonizacija u međusobnoj suradnji nacionalnih nadzornih tijela u omogućavanju podnošenja primjedbi građana svom nacionalnom nadzornom tijelu vezanih uz primjedbe na postupanje s njihovim osobnim podacima u drugim državama EU.

U ostalim izlaganjima naglasak je stavljen na on-line manipulacije, profiliranje te zlouprabu osobnih podataka te zaštitu digitalnog identiteta i privatnosti. Izazovi koje donosi razvoj umjetne inteligencije iz tehnološkog aspekta ukazuju na sve veću potrebu primjene načela privacy by design and privacy by default u dizajnu IT sustava, dok postoje veliki prijepori vezani uz pravne i etičke aspekte njenog razvoja.

Cilj održavanja ove konferencije je podizanje razine svijesti o temeljnim pravima i slobodama te vladavini prava Europske unije, kao i kontinuirano usmjerenje ka prevenciji u zaštiti podataka na europskoj razini.

Natalija Parlov Una, doktorandica Međunarodnih odnosa te stručnjakinja za informacijsku sigurnost i bihevioralni digitalni marketing. Autorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova iz područja informacijske sigurnosti, bihevioralnog marketinga, plasmana na vanjska tržišta i međunarodnih odnosa. Konzultantica je inozemnim i domaćim tvrtkama te institucijama u poljima procesne forenzike, informacijske sigurnosti, bihevioralne marketinške analitike te usklađivanja poslovanja s europskom pravnom regulativom. Auditorica je sustava upravljanja informacijskom sigurnosti ISO 27001, sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001 te sustava upravljanja za suzbijanje podmićivanja ISO 37001 najveće njemačke certifikacijske kuće TÜV NORD. Direktorica je dviju tvrtki: PARLOV Digital Intelligence za bihevioralni digitalni marketing te APICURA Business Intelligence za informacijsku sigurnost i usklađivanje s europskom pravnom regulativom. LinkedIn:

26. travanj 2024 22:54