Hrvatska
StoryEditor

ZAŠTITARI: 20 savjeta za sigurnost poslovnih prostora u vrijeme koronakrize

18. Travanj 2020.

Hrvatski ceh zaštitara donio je preporuke za zaštitu osoba i imovine zbog izvanredne situacije u zemlji zbog koronavirusa i nedavnog potresa u Zagrebu koji je najveće središte gospodarskih i financijskih poslovnih subjekata. Stoga je povećana i opasnost od porasta stope kriminaliteta. Obratite pozornost na ovih 20 savjeta:

1. Vrijedne predmete iz zatvorenih poslovnih objekata skloniti s pogleda s ulice i pohraniti u sigurne prostore te smanjiti količinu gotovog novca.
2. Ne objavljivati da je poslovni prostor prazan.
3. Osigurati povremeni ili redoviti obilazak.
4. Držati rasvjetu uključenom, barem minimalnu.
5. Zaštititi objekte protuprovalnim sustavom.
6. Provjeriti ispravnost i funkcionalnost sustava tehničke zaštite.
7. Provjeravati i zatvaranje vrata, sporednih ulaza i blagajni/sefova, protuprovalnih sustava…
8. Komunikacija s alarmnim sustavom mora biti neprekidna, stalno nadzirana i zaštićena.
9. Vidljivo objaviti da je objekt štićen, prije svega videonadzorom i uporabom blagajni ili sefova s vremenskom odgodom otvaranja.
10. Prema mogućnostima, osigurati da vlasnik videovezom prati aktivnosti u objektu u stvarnom vremenu.
11. U objektima koji rade sa smanjenim brojem osoba kontrolirati pristup i zbog razbojstva i zbog sprečavanja ulaska zaraženih osoba.
12. U objektima koji imaju uspostavljen videonadzor prije ulaska u objekt osoba mora ispred kamere skinuti masku radi identifikacije.
13. Ulaz u objekte trebaju kontrolirati zaštitari, a zaposlenici moraju imati na umu da nisu ovlašteni primjenjivati ovlasti zaštitara, nego da trebaju zvati policiju.
14. Posebno obratiti pozornost na osobe koje dostavljaju ili pružaju uslugu u poslovnici: zatražite identifikaciju, radni nalog te istinitost podataka provjerite s njihovom tvrtkom.
15. Čuvari i zaštitari na štićenim objektima trebaju podignuti razinu budnosti na viši stupanj.
16. Čuvari i zaštitari u bankama, trgovinama i sl. ne mogu biti zaduženi drugom vrstom aktivnosti koja remeti njihovu zaštitnu ulogu.
17. Zaštitar u banci treba biti smješten na poziciji koja mu omogućava pregled najvećeg dijela unutarnjeg i vanjskog prostora. Ne smije napuštati objekt osim u okolnostima neposredne životne opasnosti.
18. Poslovni objekti koji imaju propisane sigurnosne procedure trebaju naložiti njihovo striktno poštovanje i uvijek pri ruci imati ažurirani popis telefonskih brojeva za hitne slučajeve.
19. Zaposlenici banaka moraju se koristiti sustavima tehničke zaštite na propisani način. Trebaju se koristiti sustavima kontrole pristupa kojima ulaze isključivo uz identifikaciju, a svi ostali moraju pozvoniti na interfon ili se najaviti na drugi način.
20. Rijetko korištena stražnja, bočna ili vrata druge vrste te prozore i druge otvore treba uvijek držati zatvorenima i zaključanima.

Izvor: Preporuke Hrvatskog ceha zaštitara

24. travanj 2024 13:22