Hrvatska
StoryEditor

Žigman: Dobrovoljni mirovinski fondovi rastu, a životna osiguranja padaju

16. Prosinac 2019.
Hanfa - predstavljanje rezultata 2019. i prognoze za 2020.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Ante Žigman u ponedjeljak je novinarima hrvatskih redakcija iznio pokazatelje sektora financijskih usluga u 2019. godini. Žigman se osvrnuo na rad mirovinskih i investicijskih fondova, osiguravatelja i tržišta kapitala, a bilo je riječi i o rizicima na tržištu financijskih usluga.

- 2019. godina je za nebankarski financijski sektor bila dobra poslovna godina, ali pred nama je period niskih i potencijalno negativnih kamatnih stopa koje mogu tražiti promjene u ulagačkim strategijama - rekao je Žigman i dodao da značaj sektora financijskih usluga kontinuirano raste već gotovo deset godina, tako iznosi 55 posto nominalnopg BDP.

image
Hanfa - predstavljanje rezultata 2019. i prognoze za 2020.
foto

Prinosi mirovinskih fondova značajno su porasli ove godine zahvaljujući rastu cijene njihove imovine i stabilnom financijskom okruženju. Obvezni mirovinski fondovi dosegli su 112 milijardi kuna krajem listopada od čega je doprinos neto uplata 36 posto, a doprinos tržišnih kretanja 64 posto. Najveći porast vrijednosti imovine odnosi se na rast cijena državnih obveznica koje još uvijek dominiraju u ukupnim ulaganjima.

- I dobrovoljni mirovinski fondovi pokazuju rast, otvoreni imaju oko pet milijardi kuna imovine, a zatvoreni još oko milijardu. U sferi niskih kamatnih stopa i trendu veće brige za mirovninu broj članova dobrovoljnih mirovniskih fondova iz godine u godinu raste, a svi oni koji počinju štedjeti u trećem stupu mogu to učiniti bez ulazne nakande. Prinosi dobrovoljnih mirovinskih fondova vrlo su visoki i kreću se od 5,37 posto do čak preko petnaest posto. Nakon dvije godine, ove godine ni jedan dobrovoljni mirovisnki fond nije ostvario negativan prinos, a prosječan prinos je oko osam posto - rekao je Žigman.

Paketom zakona koji su stupili na snagu ove godine liberalizirana su ulaganja obveznih mirovinskih fondova te su značajno relaksirani uvjeti ulaganja u sve oblike imovine. Uvedena je mogućnost ulaganja u infrastrukturne projekte i startupove te su povećani limiti za pojedinačna ulaganja i ulaganja u dionička društva. Sve to omogućit će, tvrdi Žigman, bolju disperziju ulaganja.

- Premija društava za osiguranje ponovno je prešla 10 milijardi kuna, što je prvi put nakon krize da je premašen taj iznos. Najveći rast bilježe premije neživotnih osiguranja, a pad bilježe ukupne premije životnih osiguranja što je posljedica niskih prinosa i osiguravanjuća društva više ne mogu obećavati brda i doline u smislu velikih prinosa - istaknuo je Žigman.

Ali rastu zdravstvena osiguranja te posebno osiguranja kredita uslijed rasta plasmana gotovinskih kredita.

Na tržištu kapitala u ovoj je godini stupila na snagu nova Uredba o prospektu koja će kroz izmjene Zakona o tržištu kapitala u 2020. donijeti dodatno administrativno rasterećenje izdavateljima te pojednostaviti i pojeftiniti samo izdavanje vrijednosnih papira. Uz to, očekuju se i prvi izvještaji u skladu s novim Kodeksom korporativnog upravljanja, koji je donesen zajedničkim naporima Hanfe i Zagrebačke burze, a što će dodatno utjecati na povećanje transparentnosti te smanjenje potencijalnih sistemskih rizika u budućnosti.

29. travanj 2024 07:23