Svijet
StoryEditor

Dionice američkih banaka pred ključnim trenutkom

10. Veljača 2021.

Piše: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Cijene američkih dionica ponovno obaraju rekordne razine. Vodeći indeks S&P 500, koji je početkom tjedna prvi puta premašio razinu od 3.900 bodova, polako ali sigurno približava se psihološkoj granici od 4.000 bodova. Nakon što su dionice tehnoloških kompanija, koje su se najbolje snašle u uvjetima pandemije, spasile burze od negativnih rezultata u 2020. godini, investitori u 2021. godini ohrabreni pozitivnim pomacima na polju borbe protiv COVID-19 virusa podižu svojim kupnjama cijene dionica za koje procjenjuju da bi mogle najviše profitirati od povratka normalnim uvjetima života.

Ovdje se ubrajaju dionice iz financijskog sektora koje su investitori prošle godine nemilosrdno rasprodavali uslijed nikad gorih uvjeta za poslovanje banaka kojima je pridonio dvoznamenkasti pad BDP-a u kombinaciji sa spuštanjem kamatnih stopa na razinu od gotovo nule. Ipak, odlučnom intervencijom Američke središnje banke zajedno s federalnim vlastima stabilizirala su se financijska tržišta, a pronalaskom uspješnog cjepiva protiv koronavirusa, dionice banaka su zajedno s ekonomijom krenule putem oporavka.

U 2021. godini, ETF XLF, koji prati kretanje dionica iz financijskog sektora, nastavio je s pozitivnim trendom s kraja prošle godine. Cijena ETF-a od početka godine bilježi rast od 6 posto što predstavlja bolji rezultat od cjelokupnog tržišta koje je poraslo za oko 4,5 posto. I dok je glavna tema za oporavak financijskih dionica prošle godine bila stabilizacija ekonomije, u ovoj godini poticaj za optimizam daje nekoliko različitih faktora.

Najvažniji je onaj povezan sa sve pozitivnijim nagibom krivulje prinosa (prikazom kamatnih stopa s različitim rokovima dospijeća). Navedeno, osim što ukazuje na očekivanje boljih ekonomskih uvjeta u budućnosti i time oporavak kreditne aktivnosti, ima direktni pozitivni utjecaj na neto kamatne marže banaka koje su ključne za profite banaka.

Drugi važan utjecaj je bilo dobivanje zelenog svjetla od regulatora za ponovni otkup dionica u trezor. Iz priopćenja banaka koje su najavile programe otkupa vidljivo je da se iznosi rezervirani za kupnju penju na desetke milijardi dolara.

Treći razlog za dobru izvedbu banaka su i poslovni rezultati za četvrto tromjesečje koji su uglavnom bili bolji od očekivanja analitičara.

Navedeno je bilo dovoljno da se cijene dionica iz ovog sektora vrate na razinu od prije početka pandemije. Ipak, pri pogledu na duže razdoblje na grafikonu kretanja cijene ETF-a XLF vidljivo je da se sektor nalazi pred važnom razinom. Naime, razina od oko 31 dolara za cijenu udjela ETF-a predstavlja razinu gdje su se financijske dionice trgovale prije velike financijske krize, 2007. godine. Navedeno znači da su bankarske dionice debelo zaostajale u proteklom desetljeću za ostatkom tržišta koje je na krilima niskih kamatnih stopa i dominacije tehnoloških dionica odletjelo preko 150 postotnih poena više.

image
SPX i XLF graf

Izvor: Bloomberg

Premisa za moguće nadoknađivanje zaostataka banaka za ostatkom tržišta pojavljuje se u diskontu valuacija. Naime, omjeri cijene po dionici i zarada kao i omjeri cijene po dionici i knjigovodstvene vrijednosti kod banka su povoljniji nego što je to slučaj kod ukupnog omjera za S&P 500 indeks sastavnice. Također, američke banke su, usprkos pandemiji, prošle godine isplaćivale veće dividende, s iznimkom Berkshire Hathawaya Warrena Buffetta koji ne želi plaćati dividende, nego što su to radile sastavnice indeksa. Tablica u nastavku prikazuje spomenute fundamente u odnosu na ostatak tržišta za pet najvećih sastavnica XLF ETF-a.  

Izvor: Bloomberg

I dok se današnji kupci dionica iz sektora nadaju probijanju važne tehničke razine, što bi dovelo do važnog signala za nastavak rasta bankarskih dionica, oni s oprezom prate dinamiku kretanja kamatnih stopa koje, ako prebrzo porastu, umjesto pozitivnog utjecaja na rezultate banaka mogu donijeti kraj bikovskog raspoloženja investitora za cjelokupno tržište.

19. travanj 2024 10:06