Svijet
StoryEditor

IPO grčkog jogurta: Vrijednost Chobanija mogla bi prijeći deset milijardi dolara

09. Srpanj 2021.
Investitori pokazuju sve veći interes za industriju zdrave prehrane, a raste i potražnja velikih lanaca brze prehrane za zdravijim alternativama koje bi htjeli unijeti u svoje jelovnike

Proizvođač grčkog jogurta Chobani priprema se za izlazak na američku burzu. Kako od neimenovanog izvora saznaje Reuters, kompanija je nadležnima predala papire za Inicijalnu javnu ponudu (IPO), a u tom burzovnom debitantskom nastupu njena bi vrijednost mogla premašiti nevjerojatnih deset milijardi dolara. Ta dobra prognoza posljedica je sve većeg interesa investitora u industriju zdrave prehrane te rastuće potražnje velikih lanaca brze prehrane za zdravijim alternativama koje bi htjeli unijeti u svoje jelovnike.

Uspjeh Chobanija

Brend Chobani postoji od 2005. kada je turski migrant Hamdi Ulukaya podigao kredit i kupio propalu tvornicu jogurta te u njoj pokrenuo proizvodnju. Prva čaša grčkog jogurta na police američkih trgovina dospjela je dvije godine kasnije, a Chobani koji na turskom znači pastir, danas nudi bogatu liniju proizvoda - od čuvenih grčkih jogurta, probiotičkih i mliječnih napitaka pa do zobenog mlijeka. Kako prenosi Reuters, Chobani ima proizvodne pogone u državama New York, Idaho te u Australiji, a prije pet godina vlasnik Ulukaya odbio je ponudu za preuzimanje od giganta Pepsi Co tvrdeći da želi ostati neovisan na tržištu. S obzirom na dobre prognoze, a i trendove na prehrambenom tržištu, procjena je bila i više nego dobra.

23. travanj 2024 19:38