Svijet
StoryEditor

Kako se investitori na Wall Streetu spremaju za reflaciju i ponovno otvaranje ekonomije

14. Svibanj 2021.
Piše: Vlatko Kesegić: FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Financijska tržišta ostala su u srijedu potresena nakon objave rasta američkog indeksa potrošačkih cijena. Iako se očekivao iznadprosječan opći rast cijena s obzirom na postepeno ponovno otvaranje globalne ekonomije nakon pandemijom uzrokovanih poremećaja, inflacija na godišnjoj razini od 4,2 posto, je ipak bila značajno veća od očekivanih 3,6 posto. Navedena objava izazvala je nervozu kod investitora i strahovanje da će američka središnja banka Fed morati krenuti sa stezanjem monetarne politike prije nego što je to u svojim javnim nastupima ranije komunicirala. 

Premda najnoviji rasplet događaja ovog tjedna uzrokuje veću volatilnost na tržištu i rasprodaju svih dionica jer nekontrolirana inflacija može značiti mogući kraj trenutne akomodativne politika Feda koja je bila ključna u rastu američkih dioničkih indeksa u prijašnjim godinama, na tržištu još uvijek prevladava optimistično raspoloženje. Navedeno potvrđuje činjenica da je vodeći indeks S&P 500 od početka godine skočio preko 8 posto te se još prošli tjedan nalazio na povijesno najvišoj razini iznad 4.200 bodova.

Međutim, na tržištu je od početka godine primjetna nešto drugačija strategija ulagača nego je to bio slučaj u prijašnjim godinama bikovskog tržišta. Taj drugačiji pristup može se vidjeti u različitim izvedbama pojedinih dijelova tržišta prikazano na grafikonu u nastavku.

Sve je pozitivniji napredak na polju borbe protiv pandemije koronavirusa zahvaljujući povećavanju broja cijepljenog stanovništva te dolaskom toplijeg vremena na sjevernoj hemisferi koja pogoduje smanjivanju širenja zaraze, pa se tako ekonomske aktivnosti počinju normalizirati. Normalizacija uzrokuje nagli oporavak potražnje za proizvodima i uslugama što je dočekano poremećajima u opskrbnim lancima koji su donedavno bili blokirani radi pandemije. Navedeno potiče inflatorne pritiske te time drugačije preferencije kad su u pitanju investicijske odluke.

Upravo zato su u 2021. godini ulagači orijentirani na energetski, financijski, materijalni i industrijski sektor kojima pogoduju ovakvi uvjeti reflacije i bržeg rasta ekonomije. Dok je ukupno tržište, ako ga mjerimo ETF-om SPY koji prati kretanje 500 najvećih američkih kompanija, u 2021. godine poraslo oko 8 posto, energetske dionice, mjerene ETF-om XLE, vratile su investitorima čak 40 posto, financijske, mjerene ETF-om XLF, 25 posto, materijalne, mjerene ETF-om XLB, 19 posto, a industrijske, mjerene ETF-om XLI, 15 posto.

Energetske dionice bile su najveći gubitnik prošle godine, s obzirom da je gotovo potpuni zastoj ekonomskih aktivnosti i zastoj u transportu doveo do kraha cijena energenata. Napredak na polju elektrifikacije vozila te trend odgovornog i održivog ulaganja dodatno je učinio dionice iz ovog sektora odbojnima investitorima. Ove godine, oporavkom cijene nafte uslijed globalnog gospodarskog oporavka, došlo je do potpunog zaokreta u sentimentu ulagača pa su ove dionice ponovno u fokusu.

Financijske dionice su također prošle godine bile jedne od većih gubitnika s obzirom da su kamatne stope na razini nule kao i rezervacije dijelova kreditnog portfelja uslijed recesije uzrokovane pandemijom učinile američke banke ranjivima. Ove godine, inflatorna očekivanja utječu da krivulja prinosa bude sve oštrija što pogoduje maržama banaka, a brži od očekivanog ekonomski rast uzrokuje smanjivanje troškova rezervacija.

Inflacija posebno pogoduje i dionicama kompanija iz materijalnog sektora s obzirom da rast cijena sirovina, kao što svjedočimo na primjeru bakra, podiže profitabilnost i vrijednost rudarskih dionica. Industrijske dionice, koje tek trebaju imati korist od velikog infrastrukturnog plana novog američkog predsjednika Joea Bidena, također lakše prebacuju veće cijene na krajnje kupce.

S druge strane, donedavni lideri iz tehnološkog sektora uvelike zaostaju u ovoj godini s obzirom da su u 2021. godini tek blago pozitivni s rastom od 1 posto koliko je ostvario ETF XLK. Tehnološke kompanije, kao gospodari digitalnog svijeta, posebno su cvjetale u pandemijskim uvjetima rada i života s ograničenjem kretanja. Razdoblje niskih kamatnih stopa, posebno u 2020. godini, opravdavale su, u nekim slučajevima, suludo visoke valuacije ovakvih kompanija. U 2021. godini, u kojoj je ponovno u fokusu inflacija te s njom u vezi potencijalno ranije od očekivanog dizanje kamatnih stopa, sentiment vezan za ove dionice postao je negativan, usprkos izvrsnim stopama rasta koje su ove kompanije pokazale u nedavnim kvartalnim objavama.

A koliko je sentiment za 'growth' odnosno brzorastuće kompanije negativan najbolje ukazuje izvedba najvećeg aktivno upravljanog ETF-a burzovne kratice ARKK čiji je fokus na dionicama kompanija koje predvode inovativnošću poput Tesle. Ovaj ETF, koji je polovicom veljače dosegnuo vrijednost od 159 dolara, u srijedu se trgovao na razinama oko 100 dolara, što predstavlja pad od preko 37 posto. 

Sve navedeno može ukazivati da je u tijeku velika rotacija portfelja ulagača koji zamjenjuju dionice brzorastućih tehnoloških kompanija, koje su ponajviše zastupljene u portfeljima većine investitora, za dionice iz ranije spomenutih sektora, koji predvode u 2021. godini, a koji nisu bili popularni u prošloj godini. Rotacija je posebno naglašena u posljednjih mjesec dana što je vidljivo na grafikonu usporednog kretanja ovih ETF-ova prikazanog u nastavku.

I dok ova 'reflacijska' strategija ima uporište u slučaju očekivanog ekonomskog oporavka potaknutog otvaranjem ekonomije uslijed kraja pandemije, pred investitorima su značajni rizici. Značajan ekonomski rast je uobičajen nakon velikih gospodarskih krahova kao što je bio onaj uzrokovan koronavirusom pa je upitan intenzitet u godinama nakon i kojom će se zapravo brzinom ekonomija vratiti na razine prije pandemije. Nadalje, nije jasno ni kada će točno pandemija završiti s obzirom na prevrtljivost virusa što je pokazao aktualni slučaj eksplozivnog širenja zaraze u Indiji. Geopolitički rizici u smislu napetosti između SAD-a i Kine također nisu za ignorirati.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u njemu eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u njih. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

19. travanj 2024 15:47