Svijet
StoryEditor

Korona bez milosti - Nakon 60 godina Azija ulazi u recesiju

15. Rujan 2020.

Pandemija koronavirusa gurnula je azijska gospodarstva u razvoju u recesiju prvi puta u 60 godina, izvijestila je u utorak Azijska razvojna banka (ADB).

Gospodarstvo u toj skupini azijskih zemalja smanjit će se ove godine 0,7 posto, navodi ADB u ažuriranim procjenama, izmijenivši lipanjsku procjenu prema kojoj su aktivnosti trebale pasti 0,1 posto. To znači da će regija zabilježiti recesiju prvi puta od 60-ih godina prošlog stoljeća.

U 2021. banka predviđa snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Time su se ADB-ove procjene gotovo uskladile s onima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), primjećuje BBC. Aktivnosti će se smanjiti u oko tri četvrtine gospodarstava u regiji, utvrdio je ADB.

- Većina gospodarstava u azijsko-pacifičkoj regiji može očekivati težak oporavak do kraja 2020 - rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada u priopćenju.

Najveći pad trebala bi bilježiti južna Azija, pa bi tako indijsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti devet posto. U jugoistočnoj Aziji pad bi trebao biti znatno blaži i iznositi 'samo' 3,8 posto. Kina je izuzetak, uz procijenjenu ovogodišnju stopu rasta od 1,8 posto. Među pojedinim gospodarstvima najveći pad bilježit će u 2020. otočna gospodarstva, uvelike ovisna o turizmu. Tako bi gospodarstvo Fidžija trebalo pasti 19,5 posto a ono Maldiva 20,5 posto.

Za 2021. ADB predviđa snažan oporavak u regiji u cjelini, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Kinesko gospodarstvo trebalo bi porasti 7,7 a indijsko osam posto, procjenjuje ADB. Upozoravaju ipak da bi oporavak mogla omesti dugotrajna pandemija i oštrije mjere njezina suzbijanja.

- Pandemija Covida 19 i dalje je velika prijetnja za gospodarstvo, budući da bi dugotrajni prvi val zaraze odnosno novi valovi mogli potaknuti vlade na nove mjere njezina suzbijanja - objašnjava Sawada.

23. travanj 2024 08:02