Svijet
StoryEditor

Nakon kineske represije, težina rudarenja bitcoina smanjena za 28 posto

05. Srpanj 2021.
Bitcoin rudarenjefoto Shutterstock

Bitcoinov mining difficulty pao je za 28 posto, što je najveći pad u povijesti mreže. Pad pokazuje ozbiljan utjecaj nedavne kineske represije nad bitcoin rudarima.

Mining difficulty mjeri računalnu moć potrebnu za provjeru bitcoin transakcija, te posljedično koliko je teško izrudariti novi bitcoin. Mreža prilagođava težinu svaka dva tjedna kako bi odražavala razinu konkurencije među rudarima. Manja težina rudarenja ukazuje manju konkurenciju.

Pad mining difficultya uslijedio je nakon kineske represije nad rudarima bitcoina, koji su bili odgovorni za procijenjenih 65 posto računalne snage mreže. Mnogo prije nego što je vlada počela zatvarati rudarska postrojenja prošlog mjeseca, bitcoinova stopa računalne snage (hashrate) dosegla je vrhunac od 198 EH/s 15. travnja. Nakon represije stopa je potonula na 89 EH/s .

Kineski rudari sada masovno iseljavaju ili prodaju rudarske strojeve stranim rudarskim farmama. Ali dok kineski rudari ne pronađu nove domove, ne-kineski rudari imat će koristi od smanjene težine, što bitcoin čini jeftinijim i lakšim za rudarenje.

– Svi ostali rudari koji nastave poslovati, dobivaju razmjernu količinu tržišnog udjela, a time i dnevne blok nagrade – izjavio je za Ben Gagnon, glavni rudarski direktor u Bitfarmsu sa sjedištem u Torontu. 

Peter Wall, izvršni direktor londonskog Argo Mininga, rekao je da, dok rudari na zapadu pokušavaju iskoristiti jaz koji je ostavila kineska represija, tržište rudarskih lokacija cvjeta.

– Raseljeni kineski rudari pretražuju svijet u potrazi za odgovarajućim hosting stranicama za svoje strojeve, a to znači da su, na mjestima poput Sjeverne Amerike, moć i prostor na vrhunskoj razini kao nikada prije – rekao je Wall.

Represija kineske vlade i naknadni egzodus rudara pridonijeli su prepolovljenju cijene bitcoina, s oko 64 tisuća dolara na 33 tisuća dolara. Manja stopa hashratea također znači da nema toliko računala koja podupiru mrežu, što je čini manje sigurnom.

Međutim, represija je dugoročno dobra za bitcoin, rekao je Josh Goodbody, koji je vodio Huobijevu rudarsku prodaju na zapadu prije nego što je postao glavni direktor kripto skrbnika Qreda. Nadodao je da se mreža sada manje oslanja na kinesku vladu.

Nevolje možda neće biti gotove u skorije vrijeme. Bitcoin će se, još jednom, prilagoditi težini rudarskog procesa za dva tjedna. Ali promjena vjerojatno neće biti ovako dramatična, izjavili su rudari.

– Iako ćemo u sljedećih nekoliko tjedana možda vidjeti da će se još malo hashratea u Kini isključiti, bit će malo u usporedbi s onim što smo već vidjeli i vjerojatno nadoknađeno preseljenjem prvih rudara u nove objekte. U svakom slučaju, gotovo sav kineski hashrate već se isključio – rekao je Gagnon.

Wall je rekao da se kineski rudari žele vratiti u normalu što je prije moguće.

– Za rudare koji se žele preseliti, vrijeme je od ključne važnosti. Smanjenje hashratea i naknadan pad minig difficultya neće trajati vječno – kazao je Wall.

Teško je odrediti kada i gdje će kineski rudarski operateri ponovno instalirati svoje strojeve, rekao je Gagnon, budući da razmjeri kineske infrastrukture jednostavno ne postoje nigdje u svijetu.

24. travanj 2024 19:20