Svijet
StoryEditor

Nekoliko zanimljivih činjenica o tržištu rabljenih automobila u 2021. godini

14. Siječanj 2022.

Tržište automobila svake se godine ubrzano mijenja, ali neki trendovi i najčešće prevare prodavača automobila i dalje ostaju iste. IT tvrtka za obradu podataka carVertical objavila je godišnje izvješće sa statističkim podacima za automobilsku industriju.

Na tržištu rabljenih automobila najčešće se mogu pronaći oštećeni BMW automobili koji se nalaze na vrhu liste po oštećenjima, pa je čak 47,77 posto svih BMW-a na rabljenom tržištu automobila oštećeno.

Prevara s mjeračem kilometara i dalje je iznimno česta. Čak 18,5 posto svih provjerenih automobila ima lažna očitanja tj. ‘skidani‘ su im kilometri. Prema izvješćima o povijesti automobila generiranim tijekom godine, vraćanje kilometraže jedan je od najčešćih načina na koji se varaju kupci automobila, a u 2021. godini vraćeno je ukupno 7.112.444.874 kilometara.

Izvješće navodi da se najčešće krade Škoda Octavia. Lopovi su nastavili krasti i u 2021. godini, a sumnjivi prodavači nastavili su nuditi takve automobile. Najbolji način za izbjegavanje ukradenih automobila jest provjera povijesti automobila. Prošle je godine tvrtka koja pruža izvješća o povijesti automobila generirala 672 izvješća o automobilima koji su označeni kao ukradeni. Sudeći prema izvješćima, vjerojatnost krađe Octavije je 3,75 puta veća nego krađa susjedova BMW-a serije 3. To znači da vlasnici Škole trebaju biti posebno oprezni i dobro brinuti o svojim automobilima.

Omiljeni automobili 2021. su BMW, Volkswagen i Audi. Prema podacima iz izvješća, BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila. Ove tri marke zajedno čine 13 posto svih automobila provjerenih putem platforme. BMW serije 3 favorit je među kupcima, a na njega se odnosi oko 5 posto svih carVerticalovih izvješća. VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, dok se modeli drugih proizvođača pojavljuju tek pri kraju liste prvih 15.

Drugi popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.

BMW je najstariji od svih provjerenih automobila.  Broj starijih BMW automobila veći je od gotovo bilo kojeg drugog automobila. Čak 40,38 posto BMW auta koji su provjeravali 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine. Istovremeno, za VW i Audi ti postotci iznose samo 14,56 posto i 19,97 posto. A postotak starijih automobila još je niži kod proizvođača kao što je Citroën – samo 10,92 posto.

17. travanj 2024 16:18