Svijet
StoryEditor

Nike zbog očuvanja mentalnog zdravlja zaposlenika zatvara urede na tjedan dana

31. Kolovoz 2021.
mentalno zdravlje zaposlenika, zaposlenici, briga o zaposlenicimafoto Shutterstock

Posljednjih se nekoliko godina u javnom prostoru sve češće sluša o brizi za mentalno zdravlje. Godine 2019. Svjetska je zdravstvena organizacija klasificirala fenomen burnouta, odnosno prezasićenosti poslom, kao 'opasnost na radu', nakon čega su se brojne svjetske tvrtke raznim načinima počele truditi da njihovi zaposlenici to ne dožive.

Jedna od njih je i, čini se, Nike, vodeća svjetska marka odjeće i obuće jer su nedavnim potezom odlučili staviti mentalno zdravlje svojih zaposlenika ispred produktivnosti. Naime, kako iz Nikea navode u priopćenju, svoje su korporativne urede zatvorili na tjedan dana kako bi njihovi zaposlenici mogli 'uživati u dodatnom slobodnom vremenu za odmor i oporavak'.

Dobar potez

Zaposlenici Nikea, kojemu je sjedište u blizini Beavertona u saveznoj američkoj državi Oregon, navodno su izuzetno sretni zbog ovog poteza. Matt Marrazzo, viši menadžer u Nikeu, objavio je na svojem LinkedIn profilu kako ovaj potez ne znači samo tjedan dana odmora za tim, već je to priznanje da mogu 'prioritizirati mentalno zdravlje i uz to i dalje obavljati posao'.

Drugi zaposlenik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za medije da to nije samo prilika za 'punjenje baterija', već i zahvala za impresivan trud tijekom godine, osvrćući se na sve izazove koje je donijela pandemija tijekom proteklih godinu i pol dana.

Liz Tippett, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta Oregon koja se u svom radu bavi zakonima i praksama o zapošljavanju, smatra da je to dobar potez bilo koje tvrtke.

– Volim naglašavati važnost mentalnog zdravlja kao osnove za uzimanje slobodnog vremena, ne samo kada su ljudi fizički bolesni. Mislim da je važno prepoznati ulogu koju mentalno zdravlje igra za dobrobit radnika – rekla je Tippett.

Samo za uredske radnike

Međutim, dok će slobodan tjedan zaposlenicima u uredima biti plaćen, drugi zaposlenici uopće ga ne dobivaju. Trgovine Nike i dalje će biti otvorene, a ne samo što se taj potez ne primjenjuje na zaposlenike u Nikeovim trgovinama, već oni o tome nisu niti upoznati. Naime, nakon medijskih upita o tome hoće li i zaposlenici u trgovinama imati tjedan dana slobodno, zaposlenik koji se javio na telefon jedne Nikeove trgovine rekao je da za slobodan tjedan za zaposlenike u uredima – prvi put čuje.

Profesorica Tippett istaknula je da Nike tim potezom poručuje koliko im je stalo do drugih zaposlenika.

– Ako se očekuje da će radnici s nepunim radnim vremenom u maloprodaji doći na posao, a uredi u sjedištu ne, to također šalje poruku o tome do koje vrste radnika im je stalo i u koje su spremni ulagati – rekla je Tippett.

Širenje trenda

Za razliku od Nikea, u Intelu, ujedno i najvećoj tvrtki u Oregonu, zaposlenici mogu uzeti četiri tjedna odmora nakon četiri godine od zapošljavanja ili pričekati te nakon sedam godina otići na odmor od osam tjedana. Ove su godine također počeli nuditi dodatnih 12 sati slobodno za svakih pola godine. Kako je jedan službenik Intela izjavio u medijima, to je dodatno vrijeme 'namijenjeno zaposlenicima da se odmore i napune baterije tijekom pandemije koja je u tijeku'.

S druge strane, Microsoft je svim svojim zaposlenicima širom svijeta dao plaćeni odmor od pet dana, kako bi im pomogao da se posvete svome zdravlju.

24. travanj 2024 06:28