Svijet
StoryEditor

Nova jamstva od 1,4 milijarde eura za manje poduzetnike

22. Kolovoz 2021.
euro cents
Jamstva za tranše sintetske sekuritizacije, odnosno za povoljne kredite malim i srednjim tvrtkama pogođenima pandemijom u 22 države članice, trebala bi pokrenuti 13 milijardi eura novih kredita

U okviru Europskoga jamstvenog fonda Europska komisija odobrila je novi proizvod – jamstva za tranše sintetske sekuritizacije, kao potporu malim i srednjim tvrtkama pogođenima širenjem koronavirusa u 22 države članice.

Predviđeno je 1,4 milijarde eura jamstava, koja će pokrenuti barem 13 milijardi eura novih kredita malim i srednjim poduzetnicima u teškoćama, a cilj je da se iz Fonda mobilizira oko 200 milijardi eura novog financiranja u tim državama. Fondom upravlja Grupa Europske investicijske banke (EIB), u kojoj je uz EIB i Europski investicijski fond (EIF).

Ublažavanje posljedica

Fond osnovan u travnju prošle godine jedna je od tri sigurnosne mreže koje je Europsko vijeće odobrilo kako bi ublažilo gospodarske posljedice za radnike, poduzetnike i zemlje-članice.

U okviru Fonda do sada je odobreno 17,8 milijardi eura za projekte kojima bi se trebala potaknuti ulaganja od oko 143,2 milijarde eura. Sintetskom sekuritizacijom inicijator, recimo banka, utvrđuje skup postojeće imovine, poput portfelja kredita koji drži u svojoj bilanci. Iz njega izrađuje tranše različitog profila/prinosa te dio rizika koji proizlaze iz imovine prenosi kupnjom zaštite za određenu tranšu, na primjer dobivanjem jamstva za relevantnu tranšu rizika od prodavatelja zaštite. Zauzvrat inicijator prodavatelju zaštite, Grupi EIB-a, plaća premiju, a Grupa EIB financijskom posredniku omogućuje jamstva za određenu tranšu rizika i obračunava subvencioniranu naknadu za jamstvo.

Poticanje posrednika

Financijsku korist od transakcije posrednik će preusmjeravati malim i srednjim poduzetnicima koji će dobiti nove kredite te će oslobođeni regulatorni kapital iskoristiti za izradu novog portfelja imovine, odnosno portfelj kredita, za potrebe likvidnosti malih i srednjih tvrtki. Pri tome moraju biti ispunjeni određeni uvjeti poput obujma, rizičnosti, dospijeća novih kredita i poticaja financijskom posredniku na novo kreditiranje.

Novim se proizvodom namjerava pomoći financijskim posrednicima u rizičnijem kreditiranju malih i srednjih poduzetnika kako bi oslobodili svoje kapacitete i spriječilo ih se da sredstva preusmjeravaju na nerizičnu imovinu umjesto na kredite malim i srednjim tvrtkama. Kod preusmjeravanja rizik nastaje zbog gospodarske koronakrize, koja bi mogla smanjiti kvalitetu postojećega kreditnog portfelja financijskih posrednika. 

21. travanj 2024 09:15