Svijet
StoryEditor

Od 1. srpnja nova pravila za naplatu PDV-a u e-trgovini

04. Srpanj 2021.
VSC Pro+ internet trgovina – nova B2B I B2C platforma
Ukida se izuzeće za pošiljke koje pristižu izvan EU do vrijednosti 22 eura zato što je često bilo zloupotrebljavano. PDV se naplaćuje na svu robu koja ulazi u EU, kao i na robu koju prodaju poduzeća iz EU

Nova pravila o naplati PDV-a u Europskoj uniji već su 'oduševila' sve strastvene korisnike kineskih i inih internetskih trgovina, budući da je EU odlučio reformirati sustav naplate najomraženijeg poreza u prekograničnoj trgovini. Naime, od 1. srpnja na snagu stupaju nova pravila o porezu na dodanu vrijednost u području internetske kupnje kao dio mjera kojima se nastoje osigurati ravnopravniji uvjeti za sva poduzeća, pojednostavniti prekogranična e-trgovina i uvesti veća transparentnost za kupce u EU u pogledu cijena i izbora potrošača.

Na kraj varalicama

U Komisiji se pravdaju da dosadašnji sustav nije mijenjan od 1993., zbog čega ga je bilo nužno uskladiti s promjenama koje su preobrazile maloprodajni sektor, što je pandemija samo ubrzala. Izuzeće za pošiljke koje pristižu izvan EU do vrijednosti 22 eura ukida se zato što je često bilo zloupotrebljavano. PDV se naplaćuje na svu robu koja ulazi u EU, kao i na robu koju prodaju poduzeća iz EU.

Studije i iskustva pokazali su da se to izuzeće zloupotrebljava, pri čemu beskrupulozni prodavači izvan EU pogrešno označuju vrijednost pošiljaka robe, npr. pametnih telefona, kako bi iskoristili izuzeće, čime oštećuju proračune članica za sedam milijardi eura na godinu. Osim toga, trenutačno internetski prodavatelji moraju biti registrirani u sustavu PDV-a u svakoj državi članici u kojoj njihov promet premašuje određeni ukupni prag, koji se razlikuje od zemlje do zemlje.

Jedinstveni prag

Od 1. srpnja različite pragove zamijenit će jedinstveni prag EU od 10 tisuća eura, iznad kojeg se PDV mora platiti u državi članici u koju se roba isporučuje. Kako bi se tim poduzećima pojednostavnilo poslovanje i olakšala prodaja u drugim državama članicama, internetski prodavatelji sada se mogu registrirati za elektronički portal 'sve na jednom mjestu' na kojem mogu podmiriti sve svoje obveze povezane s PDV-om pri prodaji u cijelom EU.

Spomenuti prag već se od 2019. primjenjuje na elektroničke usluge koje se prodaju na internetu. Uvođenjem uvoznog sustava 'sve na jednom mjestu' za prodavatelje izvan EU omogućit će im se jednostavno registriranje u sustavu PDV-a u EU i osigurati da se točan iznos prenese u članicu u kojoj PDV dospijeva. Za potrošače to znači mnogo veću transparentnost: ako kupujete od prodavatelja ili platforme izvan EU registriranima u sustavu 'sve na jednom mjestu', PDV bi trebao biti dio cijene koju plaćate prodavaču. To znači da carinska tijela ili kurirske službe više ne traže dodatne uplate kada roba stigne u vašu matičnu zemlju jer je PDV već plaćen. 

24. travanj 2024 18:35