Svijet
StoryEditor

Represija kriptovaluta tjera kineske rudarske tvrtke bitcoina u Paragvaj

08. Kolovoz 2021.

Čak osam kineskih rudarskih tvrtki bitcoina, kako se navodi, želi preseliti poslovanje u Paragvaj nakon represije nad domaćom industrijom.

Procjene govore da bi se ta migracija mogla odvijati godinama, te da bi se u zemlji na kraju moglo postaviti čak 500.000 strojeva, zbog obilja obnovljivih izvora energije.

Brojke dolaze iz izvješća lokalnih medija u Latinskoj Americi, na čelu s izvorom kripto portala Criptonoticias, ali od kada su ih objavili veći mediji, uključujući najveći argentinski financijski dnevnik, Ámbito Financiero.

Široko se citira Juanjo Benítez Rickmann, izvršni direktor rudarske tvrtke Digital Assets S.A sa sjedištem u Paragvaji i savjetnik nedavno predstavljenog zakona ranije ovog mjeseca kojim se žele regulirati kripto rudari u Paragvaju i privući strane tvrtke. 

Rickman izvještava da napori zasad djeluju, s jednom rudarskom operacijom u procesu postavljanja 90.000 rudarskih platformi za bitcoin. Nadalje, kaže kako su druge neimenovane tvrtke kontaktirale rudare u Paragvaju tijekom tjedana od kineskog egzodusa.

Bez obzira na to pretvara li se razvoj u trend, možda postoji dobar razlog da raseljeni rudari bitcoina razmotre Paragvaj, za koji se procjenjuje da posjeduje 5.500 MW viška obnovljive energije koja bi se mogla iskoristiti za rudarenje bitcoina.

Hidroelektrane, koje čine gotovo 100 posto proizvodnje električne energije u zemlji, inače se prodaje susjednim zemljama, a Argentina i Brazil troše najveći dio.

Paragvaj proizvodi najviše obnovljive električne energije po glavi stanovnika na svijetu kroz hidroelektrane, sa svoje dvije najveće sa sjedištem u Itaipú i Yacyretá. Obje su sposobne generirati oko 8.500 MW snage od kojih Paragvaj troši manje od polovice. Brana Itaipú trenutno je najveća elektrana na svijetu.

S obzirom na takav višak rezervi, Benítez Rickmann je uvjeren da Paragvaj može pomoći kineskim rudarima da pronađu trajniji temelj poslovanja.

- U Kini je isključeno 6.000 MW i to se podudara s onim što postoji u Paragvaju koji ima energetski višak od 5.500 MW. To im je vrlo privlačno - zaključio je.

Ipak, vrijedi napomenuti da su se paragvajski regulatorni napori suočili s kritikama iz inozemstva, a neki vjeruju da je pravno okruženje u Salvadoru progresivnije u pokušajima da podrži i ojača bitcoin industriju.

15. travanj 2024 07:30