Svijet
StoryEditor

Stopa usvajanja kriptovaluta u svijetu porasla za 880 posto

25. Kolovoz 2021.

Stopa usvajanja kriptovaluta porasla je za 880 posto diljem svijeta tijekom protekle godine, a glavnu riječ imaju Vijetnam, Indija, Pakistan i druge ekonomije u nastajanju (emerging markets), prema blockchain analitičkoj tvrtki Chainalysis. 

Pregled globalnog indeksa usvajanja kriptovaluta za 2021. godinu pod nazivom 'Geography of Cryptocurrenc' uspoređuje stope usvajanja kriptovaluta diljem svijeta, na temelju tri glavne metrike: primljena vrijednost kriptovaluta na lancu, prenesena maloprodajna vrijednost na lancu i peer-to-peer volumen trgovine između lipnja 2020. i lipnja 2021. Prema podacima, Vijetnam je do sada vodio teren, postižući ukupnu ocjenu indeksa od 1. Na određenoj udaljenosti bile su Indija (0,37), Pakistan (0,36), Ukrajina (0,29) i Kenija (0,28).

To je značajna promjena u odnosu na prošlogodišnji globalni indeks usvajanja kriptovaluta, koji je Ukrajinu doveo u vodstvo s ocjenom 1. Vijetnam je prošle godine bio na dalekom desetom mjestu, osvojivši 0,443. Dok je Kenija zauzela peto mjesto na prošlogodišnjem indeksu s ocjenom 0,645, Indija i Pakistan novi su sudionici u prvih 10.

Ekonomije u nastajanju predvode usvajanje kriptovaluta

Istraživači u Chainalysisu istaknuli su da, iako je usvajanje kriptovaluta skočilo diljem svijeta tijekom protekle godine, to je bilo posebno vidljivo u gospodarstvima u usponu. To se velikim dijelom može objasniti velikim volumenom transakcija na lokalnim peer- to-peer platformama pri kupnji pariteta moći po glavi stanovnika te se uzima u obzir ukupan broj korisnika interneta.

- Naši razgovori sa stručnjacima u tim zemljama otkrili su da mnogi stanovnici koriste P2P mjenjačnice kriptovaluta kao svoju primarnu rampu, često zato što nemaju pristup centraliziranim mjenjačnicama. Znajući to, ne čudi da regije s mnogim tržištima u nastajanju čine veliki dio promet na web stranicama P2P usluga - istaknuli su istraživači.

U izvješću se ističe da su mnoge ekonomije u nastajanju izložene masovnoj devalvaciji svojih izvornih valuta, što je potaknulo ljude da potraže alternativna sredstva za pohranu svojih sredstava. Osim toga, digitalnu imovinu lakše je prenijeti na međunarodnoj razini, što je posebno važno jer lokalne samouprave mogu ograničiti količinu nacionalne valute koja se može poslati u inozemstvo. 

U međuvremenu, ekonomske sile kao što su SAD i Kina pale su na niže pozicije u indeksu u odnosu na 2020. Naime, SAD se trenutno nalazi na 8. mjestu (6. u 2020.), dok je Kina na 13. mjestu (4. u 2020.). Istraživači su istaknuli da je najveći razlog pada indeksa obiju zemalja taj što se njihova ljestvica u volumenu trgovine P2P ponderirana za internet, korištenje stanovništva dramatično smanjila. Kina je pala s 53. mjesta na ovoj ljestvici na 155. mjesto, dok je SAD pao sa 16. na 109. mjesto.

U kineskom slučaju, to nije iznenađujuće, pogotovo s  obzirom na masovnu represiju nad bitcoinom u posljednjih nekoliko mjeseci. Ipak, globalna stopa usvajanja kriptovaluta i njezin geografski raspon tijekom protekle godine pokazali su da je kriptovaluta uistinu globalni fenomen, zaključio je Chainalysis.

17. travanj 2024 19:09