Tehnopolis
StoryEditor

OMGCommerce 2016: budućnost je sada

02. Lipanj 2016.

Najveća konferencija o digitalnoj ekonomiji, trgovini i turizmu u jugoistočnoj Europi već u svom 4. izdanju i trećoj godini pokazuje punu zrelost, pa je OMGCommerce 2016 u Zagrebu ponovno okupio lidere i stručnjake, ovaj put u široj, šarolikoj mreži.

Skup je počeo 1. lipnja, održan je panel o ulasku velikih brendova u ecommerce segment te izazovima s kojima se susreću pri prelasku u online poslovanje. U diskusiji u kojoj su sudjelovali Damir Hozdić, MasterCard Hrvatska, Tomislav Pleša, Allianz i Ivan Božnjak, Zepter zaključeno je kako je sada vrijeme velikih inovacija u platnoj industriji, koje veliki brendovi teško usvajaju jer su, radi svog naslijeđa, nefleksibilni. O trendovima i budućnosti ecommercea u svom je predavanju govorio Damir Dujić, stručnjak iz tvrtke Ceneje.si. On je naglasio važnost razbijanja mitova o tome da je niska cijena najvažnija za web shopove. Prvi dan konferencije OMGCommerce obilježila su i zanimljiva predavanja Damjana Gebera iz Brigade, koji je govorio o tome kako i zašto online servisi trebaju imati svoje fizičke dućane, Daniel Prumers iz Critea, koji je govorio o mobilnim transakcijama, te je održan panel o ekonomiji na zahtjev i ekonomiji dijeljenja.

Danas je bilo riječi o poslovnim edukacijama o digitalnoj ekonomiji za trgovce, marketingaše, IT-jevce i djelatnike u turizmu, a sutra će igrači sa scene u indiskretnijem okruženju potražiti zaključke i razgovarati o budućim strategijama. Održat će se ekskluzivni Ecommerce Executive Forum koji će okupiti najbolje ecommerce lidere kako bi raspravljali o ključnim pitanjima domaće digitalne ekonomije.

Ivan Brezak Brkan, pokretač OMGcommercea, glavni urednik i osnivač Netokracije, za Lider je rekao da je konferencija "okupila najjače igrače internetske trgovine u Hrvatskoj i regiji, koji su zajedno razgovarali o tome kakvi nas trendovi očekuju u skoroj budućnosti". Kako kaže, već je prvog dana postignut konsenzus, da je budućnost, za dobar dio startup scene ovdje i sada, što se prije svega odnosi na pitanje kupuju li Hrvati online, oko čega više nema spora.

Sudeći prema sudionicama, ovogodišnja konferencija je značajno više pažnje posvetila umrežavanju mladih ljudi i top menadžera iz velikih tvrtki. Tako su se među malim i srednjim poduzetnicima i startupima našli predstavnici Allianza ili Zeptera.

- Mislim da je zapravo najveći uspjeh ovdje što smo uspjeli povezati dio velikih poduzeća i brendova s ovim mlađima koji rade nešto totalno drugačije - odvagnuo je Brezak Brkan i dodao da je internetska trgovina "sada u tom nekom trenutku u kojem će vidjeti veliki rast".

 

05. listopad 2022 03:09