Preporučeno
StoryEditor

APS ulazi u Hrvatsku akvizicijom portfelja nominalne vrijednosti veće od 100 milijuna eura

15. Veljača 2017.

APS Holding a.s. (APS) ulazi na Hrvatsko tržište s uspješnom akvizicijom portfelja teško naplativih potraživanja (NPL) nominalne vrijednosti veće od 100 milijuna eura. Očekuje se da će novoosnovani ured u Hrvatskoj zaposliti više od 40 djelatnika u prvoj polovici godine. Akvizicija uključuje osigurana i neosigurana teško naplativa potraživanja prema pravnim osobama koja su osigurana uglavnom stambenim, poslovnim i industrijskim nekretninama. Portfelj je kupljen od Hrvatske poštanske banke uz odobrenje Hrvatske narodne banke.

Martin Machoň, Predsjednik uprave APS-a je izjavio: „Naš cilj je asistirati bankama s problematičnim kreditima i pomoći dužnicima da se oslobode dugovanja pod poštenim i obostrano najpovoljnijim uvjetima. Uvest ćemo našu najbolju poslovnu praksu baziranu na više od 500 000 slučajeva naplate potraživanja tijekom 13 godina djelovanja na području Europske unije. Također razmatramo i ostale mogućnosti za investiranje na dinamičnom hrvatskom tržištu.“

Od početka 2016. godine APS proširuje svoje poslovanje na području Hrvatske, Cipra i Mađarske. Ekspanzija na Cipru temelji se na zajedničkom ulaganju s Hellenic Bank (APS 51%, Hellenic Bank 49%). Novoosnovana tvrtka će upravljati portfeljem problematičnih kredita u iznosu 2,4 milijarde eura. Transakcija je odobrena od strane Europske središnje banke i Centralne banke Cipra. Mađarski ured osnovan je u siječnju 2017. godine i započinje s poslovanjem. Na osnovu uspješne akvizicije u Hrvatskoj, APS je osnovao stalni ured u Zagrebu, koji će upravljati portfeljem teško naplativih potraživanja.

21. svibanj 2022 20:26