Preporučeno
StoryEditor

Crobex indeksi dosegnuli najviše razine od listopada 2014.

11. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi i prošloga tjedna porasli, peti tjedan zaredom, pa su dosegnuli najviše razine u gotovo dvije godine, a znatno je porastao i promet. Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,51 posto, na 1.851 bod, dok je Crobex10 ojačao 1,27 posto, na 1.078 bodova. Oba indeksa dosegnuli su najviše razine od listopada 2014. godine. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 95 milijuna kuna, što je oko 50 milijuna više nego tjedan dana prije.

- Na domaćem tržištu ostvaren je najviši promet još od kraja studenoga lani, ponajviše zahvaljujući trgovanju redovnom dionicom Adrisa. Indeksi su na dobitku peti tjedan zaredom, kaže Tajana Štriga, analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Najveći promet, 24 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren redovnom dionicom Adrisa, pri čemu joj je cijena porasla 5,4 posto, na 590 kuna. Povlaštena dionica Adrisa poskupila je, pak, 3,2 posto, na 419 kuna, uz promet od 8,7 milijuna kuna.

- Zasad nemamo novih informacija iz Adrisa, osim početkom tjedna objavljenih da je Adria Resorts, u sastava Adris grupe, otkupila potraživanja na tzv. aneksu splitskog hotela Marjan te potraživanja od 72 radnika, čime je postala glavni natjecatelj za preuzimanje ostatka hotela, navodi Štriga.

Dionicom HT-a prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od 11,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,9 posto, na 156,20 kuna. S prometom od 6 milijuna kuna slijedila je dionica Podravke, koja je poskupila 0,6 posto, na 360 kuna.

- Podravka je potpisala sindicirani zajam od 123 milijuna eura s EBRD-om i četiri domaće banke po 100 baznih bodova nižoj kamatnoj stopi od postojeće, pri čemu se procjenjuje da će godišnje na taj način uštedjeti 3,45 milijuna kuna, navodi Štriga.

Znatan promet, oko 5 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren i dionicom Leda, pri čemu je poskupila 0,9 posto, dok je dionica Končara Elektroindustrije pojeftinila 0,3 posto, uz promet od gotovo 4 milijuna kuna. Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je i dionicama Atlantic Grupe, Zagrebačke burze i Ericssona Nikole Tesle. Dionica Atlantic grupe poskupila je 3,2 posto, na 848,40 kuna, uz promet od 2,8 milijuna kuna. U blok transakciji po cijeni dionice od 845 kuna, tom je dionicom ostvaren i dodatni promet od 2,5 milijuna kuna.

Uz sličan promet, cijena dionice Zagrebačke burze potonula je prošloga tjedna gotovo 30 posto, na 18 kuna. S druge strane, cijena dionice Ericssona Nikole Tesle skočila je 4,8 posto, na 1,149 kuna, uz promet od 2,3 milijuna kuna.

- Iza nas je nešto zanimljiviji tjedan na domaćem tržištu, što se vidi ponajprije po prometu. Redovni dnevni promet u prosjeku je premašivao 15 milijuna kuna, što je najviše u ovoj godini, kaže Tajana Štriga.

Od početka rujna, prosječni dnevni promet iznosio je 14,2 milijuna kuna, što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani i ista razina u odnosu na 2014., dodaje.

- Rujan je prvi mjesec u kojem ove godine bilježimo rast prometa u odnosu na godinu ranije. Na pad prometa u proteklim mjesecima zasigurno je imalo utjecaj uvođenje poreza na kapitalnu dobit. No, vidljivo je da su investitori voljni ulagati unatoč tom porezu čim se objave nove poslovne vijesti, kaže Štriga.

Ina izlazi iz sastava Crobexa

Od burzovnih vijesti, Štriga ističe najavu revizije Crobexa od 19. rujna. Od tog dana iz sastava Crobexa izlaze dionice Maistre i Ine.

- Izlazak dionice Ine jako je važan jer je imala mali ‘free-float‘, a veliku težinu na indeks, pa bi na malom prometu znatno utjecala na njegovo kretanje, a time nije odražavao stvarnu sliku tržišta, ističe Štriga.

U sastav Crobexa od toga dana ulaze dionice Hotela Imperial, Luke Ploče, Sunčanog Hvara i Uljanik plovidbe. Iz sastava Crobex10, pak, izlazi dionica Ine, a ulazi Hotela Imperial.

- U nastavku godine očekujem i dalje pozitivno kretanje Crobexa, koji je sada u plusu od početka godine za 9 posto. Moguće su pritom kratkotrajne korekcije, ali općenito je tehnička slika tržišta pozitivna, kao i fundamentalna, budući da su stope gospodarskog rasta solidne, ocjenjuje Štriga.

Dodaje da se od ovogodišnje turističke sezone očekuje između 400 i 500 milijuna eura više prihoda nego lani, što ide u prilog rastu dionica turističkih kompanija.

- Rizik za tržište je usporavanje naših glavnih trgovinskih partnera, što bi moglo naštetiti prihodima hrvatskih izvoznika, zaključuje Tajana Štriga.

24. travanj 2024 23:15