Preporučeno
StoryEditor

Na dohodak iz inozemstva porez se plaća odmah te se smatra i konačnim obračunom

03. Listopad 2016.

Iako je porez plaćen tijekom godine samo predujam, država je zbog jednostavnosti oporezivanja za brojne slučajeve odredila kako se plaćeni predujam, uz ispunjenje propisanih uvjeta, smatra i konačno podmirenom poreznom obvezom. Hrvatska nema obvezno sintetičko oporezivanje svih dohodaka ostvarenih u poreznoj godini (još nema), pa je važna spoznaja o tome smatra li se porez plaćen tijekom godine konačnim ili će se na godišnjoj razini provoditi kumulativno oporezivanje ukupnoga godišnjeg dohotka (dobrovoljna godišnja prijava) odnosno oporezivanje dohodaka koji se uključuju u obvezni godišnji obračun (obvezna godišnja prijava). Naime, oporezivanje na godišnjoj razini može rezultirati obvezom plaćanja razlike poreza na dohodak, što je uvijek neugodno. To je pitanje posebno osjetljivo za osobe koje primitke po osnovi drugog dohotka i po osnovi autorskih naknada ostvaruju kao dodatno ili povremeno primanje uz plaću odnosno uz dohodak od obrta ili slobodnog zanimanja, posebno ostvaren u inozemstvu. Kad je isplatitelj dohotka poslovni subjekt sa sjedištem u tuzemstvu, isplatitelj je dužan iz primitka od drugog dohotka obračunati i platiti doprinose za mirovinsko osiguranje prema stopi od 20 posto te porez na dohodak i možebitni prirez ako je propisan prema prebivalištu primatelja drugog dohotka. Uz to isplatitelj ima obvezu na bruto primitak platiti 15 posto doprinosa za zdravstveno osiguranje i o svemu tome – o isplaćenom primitku,  obračunanim i plaćenim doprinosima i porezu na dohodak, izvijestiti Poreznu upravu na propisanom formularu JOPPD. Ako isplaćuje drugi dohodak umirovljeniku, ne obračunava doprinose, a ako isplaćuje autorski honorar, ne obračunava doprinose i poreznu osnovicu umanjuje za paušalno priznate izdatke u visini od 30 posto, a ako se radi o naknadi za isporučeno umjetničko djelo, za 55 posto (uz za taj slučaj propisane uvjete).

Kada se plaćaju doprinosi

Kad je isplatitelj drugog dohotka u inozemstvu, a primatelj porezni rezident Hrvatske, primatelj ima sve (ili gotovo sve) obveze isplatitelja i još neke dodatne obveze. Prije ostvarivanja dohotka iz inozemstva dužan je upisati se u registar poreznih obveznika u ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu i time poreznom tijelu najaviti stjecanje primitka iz inozemstva. Kad primi drugi dohodak iz inozemstva, stjecatelj je dužan u roku od osam dana platiti doprinose za mirovinsko osiguranje prema stopi od 20 posto te porez na dohodak prema stopi od 25 posto i prirez prema odgovarajućoj stopi. Nema obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Ako je primitak ostvario korisnik mirovine, on ne plaća ni mirovinski doprinos. Ako je riječ o autorskom honoraru, ne plaćaju se doprinosi, samo porez na dohodak i prirez, uz umanjenje porezne osnovice za 30 posto ili možda čak za 55 posto paušalno priznatih izdataka. O primljenim iznosima dohotka te o obračunanim i plaćenim javnim davanjima primatelj je dužan najkasnije osmoga dana, računajući od datuma priljeva novca na transakcijski račun, podnijeti izvješće Poreznoj upravi na formularu JOPPD. Pri popunjavanju formulara JOPPD treba se koristiti propisanim šifrarnicima dostupnima na internetskim stranicama Porezne uprave. Postupi li primatelj dohotka na opisani način, predujam poreza na dohodak plaćen u propisanom roku smatra se konačno podmirenom poreznom obvezom i na godišnjoj razini za taj se dohodak ne provodi sintetičko oporezivanje, osim ako bi to bilo u interesu poreznog obveznika.

Ako je plaćen u inozemstvu

Dileme za poreznog obveznika nastaju ako je u državi izvora ustegnut porez na dohodak. I tada primatelj dohotka mora sam obračunati i platiti doprinose za mirovinsko osiguranje. U vezi s plaćanjem poreza u Hrvatskoj može odlučiti da ne plati predujam poreza, ali uz sljedeće uvjete: mora se raditi o primitku iz neke od 60 država s kojima Hrvatska primjenjuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i obvezno se provodi kumulativno oporezivanje na godišnjoj razini, osim ako je ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za tu vrstu dohotka ugovorena metoda izuzimanja. Ako se inozemni dohodak uključuje u godišnji obračun, bilo obvezno ili dobrovoljno, porez plaćen u inozemstvu uračunava se u podmirenje porezne obveze u Hrvatskoj. Kod autorskih honorara odluka o neplaćanju predujma poreza tijekom godine automatski povlači i gubitak prava na paušalno priznate izdatke koji se ne priznaju u godišnjem obračunu ako nisu ostvareni tijekom godine pri plaćanju predujmova.

19. travanj 2024 22:17