Preporučeno
StoryEditor

Na menadžerskim pozicijama samo je 35 posto žena

12. Ožujak 2017.

Usprkos velikom trudu uloženom u promoviranje spolne jednakosti u posljednje vrijeme brojke su i dalje neumoljive, pokazalo je novo izvješće Europskog ureda za statistiku objavljeno u povodu Dana žena 8. ožujka. Kako pokazuju podaci uzeti iz četverogodišnjeg Izvješća o dohocima, od 7,3 milijuna osoba na menadžerskim pozicijama u Europskoj uniji (tvrtke s najmanje deset zaposlenika), tek je 35 posto žena, odnosno 2,6 milijuna iako čine polovicu svih zaposlenih u EU. Da stvar bude gora, taj znatno manji postotak žena na menadžerskim pozicijama u prosjeku zarađuje 23,4 posto manje od muškaraca ili 77 centa na svaki euro koji zaradi muškarac po satu.

>>>Žene sve kvalificiranije, ali i dalje zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Kao i obično, statistika otkriva velike razlike između članica u 2014., godini koja je razmatrana, a rezultati su prilično iznenađujući ako se polazi od uobičajenoga kriterija ekonomske razvijenosti i osjetljivosti društva na prava ugroženih skupina. Posebno upada u oči da sjeverne članice, nekako vrlo glasne o uključenosti žena u upravljačke strukture, ne impresioniraju svojim rezultatima.

Najbolje prolaze u Latviji

Najveći udio žena na upravljačkim pozicijama zabilježen je u Latviji, jedinoj članici u kojoj žene čine većinu na tom tipu posla (53 posto), a slijede je Bugarska (44 posto), Poljska (44 posto), Irska (43 posto), Estonija (42 posto), Litva (41 posto), Mađarska (41 posto), Rumunjska (41 posto), Francuska (40 posto) i Švedska (40 posto). Podaci stoga pokazuju da razvijenije i bogatije članice načelno kaskaju za onim siromašnijima u uključenosti žena u upravljačke strukture. Još je zanimljivije da se na drugom kraju nalaze Njemačka, Italija i Cipar s tek 22 posto žena na menadžerskim pozicijama, a nešto bolje stoje Belgija (23 posto), Austrija (23 posto) i Luksemburg (24 posto). Podaci za Grčku i Hrvatsku nisu bili dostupni.

Šarolika slika

Jednako su razočaravajući podaci o nerazmjeru plaće, koji su za potrebe ovog izvješća utemeljeni na nizu pravnih, socijalnih i ekonomskih faktora koji, stoji u priopćenju Eurostata, idu mnogo dalje od pojednostavnjenoga kriterija jednake plaće za jednak rad. Žene na menadžerskim pozicijama zarađuju u prosjeku manje u svakoj članici EU, varira samo raspon razlike.

>>>Velika i vrijedna skupina žena starijih od 50 godina izlazi iz sjene: Predstavljena udruga Žene 50+

Slovenija se ovdje pojavljuje na prvom mjestu s najmanjom razlikom od 2,4 posto, slijede je Rumunjska s pet posto, Belgija (13,6 posto) te Bugarska (15 posto). Negativni niz predvodi Mađarska (33,7 posto), koju u stopu prate Italija (33,5 posto), Češka (29,7 posto), Slovačka (28,3 posto), Poljska (27,7 posto), Austrija (26,9 posto), Njemačka (26,8 posto), Portugal (25,9 posto), Estonija (25,6 posto) te Ujedinjeno Kraljevstvo (25,1 posto). Ugrubo gledano, može se zaključiti da je to područje jedno od rijetkih u kojima statistika ne iscrtava uobičajenu podjelu na bogate i siromašne članice, odnosno razvijene i nerazvijene, već je slika jako išarana.

27. travanj 2024 22:56