Preporučeno
StoryEditor

Nadolazeći tjedan i životinjska farma na tržištu kapitala

22. Kolovoz 2016.
Piše:
Trading Room

Sigurno ste se nekad zapitali što na financijskom tržištu znače pojmovi bik, medvjed, svinja, kokoš, jastreb, golub, vuk, noj, patka, jelen, pas, mrtva mačka, kornjače, ovce i sl.? Iako tako zvuči, ne radi se o životinjskoj farmi, nego o pojmovima kojima se označavaju investitori na tržištu kapitala. Pogledajmo što točno znače.

Bik je oznaka za investitora ili trgovca koji očekuje rast cijene te se rastuće tržište naziva bikovskim tržištem. Takav investitor pršti od optimizma i za njega je rast normalna pojava. Medvjedom se naziva investitor ili trgovac koji očekuje pad cijene i tržište uvijek promatra sa velikim pesimizmom, a takvo padajuće tržište naziva se medvjeđim tržištem. Kad tržište padne za više od 20% kaže se da je tržište u padajućem trendu, odnosno da je nastupilo medvjeđe tržište. Ovaj tip investitora kad tad dođe na svoje. Osim ova dva najpoznatija pojma možemo još spomenuti i sljedeći.

Poznata je izreka na Wall Streetu da i bik i medvjed mogu zaraditi novce, ali svinja ne može iz razloga jer je pohlepna i preuzima veliki rizik. Najčešće ulažu na tuđe savjete i vode se emocijama kod investiranja, a to gotovo uvijek loše završi. Sinonim su za pohlepu i nestrpljenje. Tu je i kokoš kojom se označavaju plašljivi investitori koji se teško odlučuju na djelovanje na financijskom tržištu i tako obično propuste priliku za zaradu.

Možemo još spomenuti jastrebove koji oprezno promatraju kamatne stope i inflaciju te bi zauzdali novčanu masu višim kamatama, dok golubovi preferiraju niske kamatne stope. Zbog politike niskih kamatnih stopa, ovim pojmom se naziva šefica Federal Reserve (Fed) Janet Yellen. O vukovima je sve rekao i pokazao Jordan Belfort (Vuk sa Wall Streeta), zato pazite s kojim brokerom radite.

Sigurno ste vidjeli kako noj u trenutku opasnosti zabije glavu u pijesak i ponaše se kao da se ništa ne događa? Upravo tako ponaša se i dio investitora jer ignoriraju trenutnu situaciju na tržištu, te propuštaju priliku i ne reagiraju u ključnim situacijama.

Još ćemo spomenuti ovce. Tim pojmom se označavaju investitori (vjerojtno ste već pogodili) koji slijede tuđe savjete (obitelj, prijatelji) i obično budu ošišani (čitaj sastrugani), jer kasno djeluju slijedeći loše savjete ili kasno uđu na tržište. Razmislite u koju grupu bi se vi svrstali.

A što nas čeka ovaj tjedan? Kompanije nastavljaju sa objavom kvartalnih financijskih izvještaja. Hoće li i ovaj tjedan dionički indeksi ostvariti nove vrhove? Borba između bikova i medvjeda na tržištu kapitala se nastavlja. Pogledajmo što očekivati tijekom tjedna na financijskom tržištu.

 

Tržište kapitala

Tjedan iza nas završio je blizu rekordnih razina. Tijekom tjedna nastavlja se sa objavom financijskih izvještaja za drugi kvartal. Može se očekivati velika volatilnost kod onih dionica koje nadmaše ili podbace očekivanja analitičara. Proteklih tjedana objavljeni financijski rezultati uglavnom su bili bolji od očekivanja analitičara te su cijene dionica rasle. Pogledajmo što nas očekuje ovaj tjedan.

Objava značajnijih financijskih izvještaja kompanija (tržišna kapitalizacija od najmanje jedne milijarde USD) za Q2/2016:

Ponedjeljak: BlueScope Steel Limited (BSL.AX), Ctrip.com International Ltd. (CTRP), Multi Packaging Solutions International Limited (MPSX), Nordson Corporation (NDSN), Premier, Inc. (PINC), Qunar Cayman Islands Limited (QUNR)

Utorak: American Woodmark Corp. (AMWD), Bank of Montreal (BMO.TO), Best Buy Co., Inc. (BBY), Dycom Industries Inc. (DY), Hanwha Q CELLS Co., Ltd. (HQCL), Intuit Inc. (INTU), The J. M. Smucker Company (SJM), La-Z-Boy Incorporated (LZB), Lannett Company, Inc. (LCI), Persimmon plc (PSN.L), Standex International Corporation (SXI), Toll Brothers Inc. (TOL), Trina Solar Limited (TSL)

Srijeda: Express Inc. (EXPR), Guess‘, Inc. (GES), HEICO Corporation (HEI), HP Inc. (HPQ), KLX Inc. (KLXI), PVH Corp. (PVH), Ship Finance International Limited (SFL), Williams-Sonoma Inc. (WSM), Workday, Inc. (WDAY)

Četvrtak: Autodesk, Inc. (ADSK), Brocade Communications Systems, Inc. (BRCD), Burlington Stores, Inc. (BURL), Dollar General Corporation (DG), Fielmann AG (FIE.DE), GameStop Corp. (GME), Medtronic plc (MDT), The Michaels Companies, Inc. (MIK), Patterson Companies, Inc. (PDCO), Pure Storage, Inc. (PSTG), Sanderson Farms, Inc. (SAFM), SeaDrill Limited (SDRL), Sears Holdings Corporation (SHLD), Signet Jewelers Limited (SIG), Splunk, Inc. (SPLK), Tech Data Corp. (TECD), Tiffany & Co. (TIF), The Toronto-Dominion Bank (TD.TO), ULTA Salon, Cosmetics & Fragrance, Inc. (ULTA), Zayo Group Holdings, Inc. (ZAYO)

Petak: Advanced Drainage Systems, Inc. (WMS), AllianceBernstein Global High Income Fund (AWF), Big Lots Inc. (BIG),

Za sve ostale kompanije, objavu kvartalnih izvještaja možete pratiti na Yahoo Finance

 

Makroekonomske objave

Što se tiče ključnih objava makreoekonomskih podataka, tjedan započinje dosta mirno tako da bi ponedjeljak na valutnom tržištu mogao proteći bez veće volatilnosti.

U utorak od značajnijih makroekonomskih podataka, možemo istaknuti govor guvernera Japanske centralne banke (BOJ – Bank of Japan) i nastavak ekspanzivne monetarne politike koju njihova centralna banka provodi već nekoliko godina u pokušaju da potakne gospodarstvo i pojeftini izvoz. Očekuje se veće volatilnost na valutnom paru USD/JPY. U ranim jutarnjim satima očekuju nas podaci iz Francuske i Njemačke kao i iz cijele EU o razini narudžbi od strane menadžera u uslužnom i proizvodnom sektoru. Popodne sa američkog tržišta dobit ćemo podatke o prodaji novih kuća na mjesečnoj razini.

U srijedu od značajnijih podataka ističemo objave izvješća o prodaji postojećih kuća što bi kratkoročno moglo utjecati na USD te zalihama nafte na američkom tržištu što bi moglo utjecati na cijenu nafte WTI Crude Oil. U slučaju manjih zaliha, cijena bi mogla porasti i obrnuto, ako bi se zalihe povećale cijena bi mogla pasti, što naravno ovisi i o brojnim drugim čimbenicima koji utječu na cijenu nafte.

Četvrtak će obilježiti podatci iz Njemačke i to anketno istraživanje na preko 7000 kompanija o sadašnjim uvjetima poslovanja i očekivanjima za budućih 6 mjeseci. Obzirom da Njemačka slovi kao najvažnije gospodarstvo EU, ova objava bi mogla utjecati na višu volatilnost eura a time i na valutni par EUR/USD. U poslijepodnevnim satima stižu podaci sa američkog tržišta o nezaposlenosti na tjednoj razini i podatak o ukupnoj vrijednosti novih narudžbi od strane proizvodnih kompanija.

Petak završava sa nekoliko bitnih objava i to bi moglo potaknuti aktivnosti na financijskom tržištu. Očekuju nas podatci o revidiranoj procjeni BDP-a na kvartalnoj razini u Velikoj Britaniji a procjene se kreću na istoj razini u odnosu na prvu objavu od 0.60% rasta, što bi se moglo pokazati nedovoljnim obzirom na nedavni referendum i glasanje o izlasku iz EU. Očekuju nas i podatci o kretanju BDP-a na kvartalnoj razini sa američkog tržišta kao i govor šefice Fed-a što bi moglo potaknuti volatilnost na valutnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER): 

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom. 

24. travanj 2024 14:34