Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Giganti - Kakve lokomotive trebaju mali hrvatski proizvođači

20. Travanj 2017.

Tragom ideje o cijepanju ‘giganta‘ Agrokora na ‘više jakih kompanija‘ Lider je u novom broju otvorio raspravu o poželjnoj strukturi domaćega gospodarstva: trebaju li Hrvatskoj domaće razvojne lokomotive i kakve bi trebale biti? Većina sugovornika slaže se da nam ne treba tranzicijski ortački kapitalizam, ali u promišljanju budućnosti nema jedinstva, tvrde Matilda Bačelić i Sergej Abramov.

O javnoj nabavi i tome kako je strah od novog zakona zaustavio raspisivanje natječaja piše Ksenija Puškarić. U prva tri mjeseca raspisano je 30-ak posto natječaja manje nego obično. U Ministarstvu gospodarstva kažu da su se naručitelji požurili raspisati ih prema poznatim kriterijima. No problem je i u podzakonskim propisima koje još nije donijelo upravo to ministarstvo.

Posljedice krize u Agrokoru mogle bi biti pritisak na jačanje kune i rast uvoza, a povećanje izvoza tek dugoročno.

O situaciji u Agrokoru piše Manuela Tašler koja tvrdi kako će kriza u najvećoj kompaniji usporiti gospodarski rast. Posljedice krize u Agrokoru mogle bi biti pritisak na jačanje kune i rast uvoza, a povećanje izvoza tek dugoročno. Glavni uvjet za preživljavanje čistilišta za Agrokorove kompanije i dobavljače bit će dizanje konkurentnosti.

Goran Buturac iz Ekonomskog instituta Zagreb dao je intervju našoj Gordani Gelenčer u kojem iznosi zabrinjavajući podatak da Slovačka po stanovniku izveze visokotehnoloških proizvoda za 2313 eura na godinu, a Hrvatska samo za 179 eura.

O ekonomskom osvajanjima i Hrvatskoj na meti svjetskih sila piše Vanja Figenwald. Edis Felić donosi pak ekskluzivnu priču o tome kako Strabag želi kupiti Viadukt i tako postati najveći građevinar.

Dragan Martinović, poduzetnik i kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, u razgovoru našem Tinu Bašiću otkriva kako bi mladima koji žele u biznis dao gradske prostore tri godine besplatno na korištenje.

U bloku iz svijeta donosimo priču o predstojećim francuskim predsjedničkim izborima koji bi uvelike mogli odrediti sudbinu Europe, kao i o Elonu Musku čiji je startup Tesla nedavno pretekao divove poput GM-a i Forda.

Navedeno i još mnogo više potražite u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

28. travanj 2024 02:07