Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Vrijeme za odvažne - Čim imaš tržište, kreni u investiciju

07. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Investicije su u porastu, i to unatoč podbačaju državnog sektora koji se bavi sâm sa sobom. Zato privatnici ulažu znatno više. Najveći su ulagači u farmaceutskoj i prerađivačkoj industriji.

Lider je u novom broju izdvojio 26 tvrtki koje u posljednje vrijeme izdvajaju znatna sredstva u nove proizvodne kapacitete i osuvremenjivanje proizvodnje, a temu tjedna napisala je Matilda Bačelić.

Pišemo i o tome kako Hrvatska ne uspijeva izlobirati sjedište nijednoga europskog tijela. Neke prijašnje ideje nisu realizirane, a o posljedicama Brexita i mogućnosti da se neka europska agencija sa sjedištem u Londonu preseli u Hrvatsku domaća politika – osim iznimaka – premalo razmišlja, a još manje djeluje, tvrdi Vanja Figenwald.

Čini se kako klasični bankari dobivaju nove konkurente i na kreditnom tržištu. Banke su uvijek nalazile načina prilagoditi se konkurenciji i tehnološkom razvoju, uvjereni su u Hrvatskoj udruzi banaka. Međutim, upozoravaju da rigidnost, skupoća i nepredvidljivost regulacije usporavaju reakciju banaka na nove okolnosti, piše Gordana Gelenčer.

O lakoći poslovanja u srednjoj Aziji prema hrvatskom receptu piše Jasmina Trstenjak. Kirgistan je, naime, 18. država koja uvodi projekt Sense Consultinga, a prvi paket preporuka omogućio je 4,5 milijuna dolara ušteda kirgiskomu privatnom sektoru.

Donosimo i razgovor s Tomislavom Frankom, Wienerbergerovim ‘product managerom’ za Jugoistočnu Europu, a u rubrici Lik i djelo predstavljamo Damira Vanđelića, novog predsjednika Nadzornog odbora Ine.

U bloku iz svijeta pišemo o posljedicama Brexita na financijskom tržištu, gdje mnogi usprkos smirivanju burzi smatraju da najgore tek slijedi, te o novoj poslovoj strategiji predsjednika i šefa HBO-a Richarda Pleplera koji mijenja poslovni model ove TV kuće prema lokalnome.

U novom broju donosimo i poseban prilog izvoznici.

19. travanj 2024 17:05